«Οι πολίτες διακατέχονται από το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις φυσικές καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο.
Είπε ότι έναν χρόνο μετά, είμαστε εκεί που βρισκόμασταν όσον αφορά στον Έβρο και τη Θεσσαλία και ότι η κυβέρνηση «διεκδικεί βραβείο στασιμότητας», προσθέτοντας ότι «όλα τα χρονοδιαγράμματα πάνε όλο και πιο πίσω».
Σημείωσε ότι η συζήτηση στη χώρα μας θα έπρεπε να διεξάγεται με βάση το δεδομένο ότι η εποχή μας είναι η εποχή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Ανέφερε πως η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, είπε, η Πολιτεία γνώριζε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, επί της ουσίας το αγνοεί, «γιατί καλεί να ξεβολευτούμε από ένα μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα Antinero, το οποίο «βάλατε με εντελώς πρόχειρο τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναδασώσεις και μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος εκτάσεων οπότε μεταφέρατε τα 450 εκατ. ευρώ στους καθαρισμούς δασών». Σχολιάζοντας αναφορά του στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είπε ότι τα στοιχεία μιλούν για συμβασιοποίηση μόλις 23% των διαθέσιμων κονδυλίων, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι σε πραγματικά έργα.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι για τη Νέα Αριστερά «μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη, αλλά ένα Κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε "πολεμική οικονομία" θωράκισης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων». Σημείωσε ότι όμως αυτά προϋποθέτουν: προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας, εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των πυροσβεστών για μονιμοποίηση των πυροσβεστών με πενταετή θητεία, προσωποπαγείς θέσεις για τους εποχικούς, βαρέα και ανθυγιεινά, πληρωμή των υπερωριών τους όταν παλεύουν με τις φλόγες, ίση μεταχείριση όταν τραυματίζονται, θεσμούς εκπαίδευσης, μέσα ατομικής προστασίας για όλες και όλους όσους αγωνίζονται.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η «πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ πρέπει να ανατραπεί» και πως αυτό «δεν θα γίνει με μια απαξιωμένη αντιπολίτευση, ούτε με το να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να συνεχίσει την πολιτική του ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας, ούτε με κόμματα που βυθίζονται στην τοξικότητα και στην αυτοαναφορικότητα». «Θα γίνει με δυνατή Αριστερά, με ένα αριστερό πρόγραμμα που αμφισβητεί τη Δεξιά και ανοίγει το δρόμο για ένα ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο πάνω σε επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας στο σήμερα», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι οι πολίτες δυσφορούν με την κυβέρνηση «γιατί δεν αντέχουν άλλο δούλεμα και υποσχέσεις, γιατί ξέρουν, στις ζωές τους, τα αποτελέσματα της πολιτικής σας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως λύση για την αύξηση του ποσοστού της έχει βρει «τη στροφή στην άκρα Δεξιά».
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μιλά την ίδια γλώσσα με τη «μεταφασίστρια Μελόνι». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκει τις ενδοπαραταξιακές κόντρες στην εξωτερική πολιτική. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στον διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μετατροπή του θέματος των σχέσεων με την Τουρκία σε ζήτημα διαχείρισης των συσχετισμών στο εσωτερικό της Δεξιάς πολυκατοικίας και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε και τη θέση της Νέας Αριστεράς για «απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρη κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». «Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», υποστήριξε ρωτώντας πότε η κυβέρνηση ενήργησε ως παράγοντας σταθερότητας.
Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο
«Το πρώτο και βασικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι κάθε φορά δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις πυρκαγιές.
«Η κλιματική κατάρρευση πέραν των άλλων έχει και τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις λόγω του κόστους αποκατάστασης των ζημιών. Όλα αυτά που θα τα βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον, δυστυχώς, αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Επικοινωνιακή διαχείριση, προκλητικός εξωραϊσμός πραγματικότητας, ακόμα πιο προκλητική ενίσχυση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση «έχασε την τεράστια ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και αντί να την χρησιμοποιήσει για να χτίσουμε ανθεκτικότητα και να θωρακιστούμε από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, επέλεξε συνειδητά να το χρησιμοποιήσει για να μοιράσει φθηνό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό είδαμε πολύ μικρό μέρος των κονδυλίων να πηγαίνουν στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και ακόμα πιο μικρό μέρος αυτών των ισχνών κονδυλίων να απορροφώνται τελικά μέχρι σήμερα, αλλά και να απεντάσσονται απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». Είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση κλώτσησε και την μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για τον μεγάλο μετασχηματισμό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
Είπε ότι η Νέα Αριστερά μιλά για κλιματική δικαιοσύνη, για πράσινη μετάβαση με όρους δικαιοσύνης και συμπερίληψης και όχι μόνο με όρους αγοράς και πως οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν συναινέσεις και συγκλίσεις, συμμετοχικές διαδικασίες, κτίσιμο εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Ανέφερε ότι ως ΚΟ έκαναν ένα πρώτο βήμα καταθέτοντας πρόσφατα μια πρόταση νόμου που, όπως είπε, υιοθετεί και στηρίζει ένα σημαντικό αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων που δουλέψαμε πάνω σε αυτή την πρόταση νόμου, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τα εργαλεία συμμετοχής σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον. «Περιμένουμε από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και αριστερές να συναινέσουν με την πρόταση νόμου», πρόσθεσε.
Ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει. Όχι δεν έχει αποτύχει, γιατί υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο. Είναι μία κυβέρνηση η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ταυτόχρονα μία κυβέρνηση που ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς». Σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε επειδή τον ταύτισε με την κ. Μελόνι στο μεταναστευτικό, ενώ επέμεινε σε αυτή την άποψη του. Απάντησε στον πρωθυπουργό ότι αντίθετα εκείνος συντάσσεται στο μεταναστευτικό με θέσεις της «προοδευτικής Ευρώπης», όπως εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού που χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως ισχυρό εργαλείο για την προστασία της ευημερίας. «Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία εναγκαλίζεται την κυρία Μελόνι και την ίδια στιγμή, βεβαίως μας είπε και την γνωστή ρήση του Σάμουελ Τζόνσον ότι ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», πρόσθεσε, σχολιάζοντας: «Συμφωνείτε με αυτό κ. Βορίδη και κ. Πλεύρη; Φαντάζομαι το λέει όταν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, όταν βλέπει την περικεφαλαία που φορούσε το 2018 στα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα αγκαλιά με τους Χρυσαυγίτες για το Μακεδονικό, μία στάση την οποία με μία κυβίστηση 180 μοιρών την άλλαξε το 2019 όταν ήρθε στην κυβέρνηση. Και από τότε σέβεται και τιμάει τη συμφωνία των Πρεσπών». Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης «σήμερα πάλι εργαλειοποιεί τα εθνικά θέματα για λόγους εσωτερικών συσχετισμών στην δεξιά πολυκατοικία», κάτι που «μας καθιστά πολύ ανήσυχους με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση».