Αγορές

Χάθηκαν κέρδη 2,2 δισ. στο χρηματιστήριο - Συνεχίζεται η πτώση


Αντιμέτωπη με την "πεζή πραγματικότητα" των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει τον... κατήφορο, ωθούμενη προς αυτή την κατεύθυνση και από την παρατηρούμενη επιδείνωση κλίματος στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Τρίτη κατά σειρά ημέρα πτώσης στο ΧΑ, με απώλειες σε όλο το εύρος του ταμπλό και τις τράπεζες να χάνουν περίπου 280 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Σε τρεις ημέρας πτώσης το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά συνολικές απώλειες της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ - τόση είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) που εξανεμίστηκε.

Το πιό απαισιόδοξο σενάριο για την πορεία του ΧΑ παίρνει λοιπόν σάρκα και οστά. Πρόκειται πάντως για φυσιολογική εξέλιξη, καθώς έχει  προηγηθεί ένα δίμηνο μεγάλης ανόδου και εντυπωσιακών αποδόσεων σε πολλές μετοχές. Μέρος αυτών των κερδών ρευστοποιείται τώρα, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμικό.

Οι διεθνείς οίκοι που συναγωνίζονταν  τον τελευταίο καιρό σε “πλειοδοσία” προβλέποντας νέο ράλι, αρχίζουν να “τα γυρίζουν” και χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών, ενώ στις διεθνείς αγορές εντείνεται η σεναριολογία για επικείμενο σπάσιμο της “φούσκας”. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν νωρίτερα απώλειες της τάξεως του 1,5%, που έχουν περιοριστεί μετά το άνοιγμα της Wall Street (DAX και CAC40 -1%, FTSE-100 -0,5%). Στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,8%, έχοντας ξεκινήσει με +1,3%.

Οι προοπτικές και τα τρέχοντα προβλήματα

Στο ελληνικό χρηματιστήριο,μετά την επίπλαστη ευφορία που δημιούργησαν οι ενορχηστρωμένες εκθέσεις διεθνών οίκων για  "επερχόμενο νέο ράλι", διαπιστώνεται ότι οι προοπτικές δεν είναι τόσο ευοίωνες: Στο επίκεντρο της προσοχής επανέρχονται τα ζητήματα της σε υγειονομικής κρίσης, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στα εισοδήματα.

Η προωθητική δύναμη των εκθέσεων διεθνών οίκων εξαντλείται πλέον, αφού αξιοποιήθηκε δεόντως από ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία τώρα "ανακρούουν πρύμναν", παρακολουθώντας την αγορά να παίρνει το δρόμο της διόρθωσης και τις μετοχές με τις "εξαιρετικές προοπτικές" να βυθίζονται.

Η Fitch διέψευσε την Παρασκευή τις προσδοκίες για αναβάθμιση τουλάχιστον του outlook της ελληνικής οικονομίας, εμφανιζόμενη εξαιρετικά φειδωλή στις προβλέψεις τους. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει στην έκθεση του “αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυξανόμενο δημόσιο χρέος”.

Αλλοι οίκοι όπως η  Goldman Sachs συνδέουν τώρα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ με τη γενικότερη πορεία των διεθνών αγορών, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διόρθωσης. Για “φούσκα” στα χρηματιστήρια – που μπορεί όμως να “φουσκώσει”περαιτέρω και να αργήσει να σπάσει -μιλάει η Citi,  χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών στο ΧΑ.

Το "σταυρόλεξο" των τραπεζών

Η HSBC παραμένει “ουδέτερη” για την ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι η τάση θα δοθεί από τις τράπεζες. Καθοριστική παράμετρος θα είναι η επιτυχής διαχείριση των κόκκινων απαιτήσεων τους και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Ομως αυτά, όπως σημειώνει ο βρετανικός οίκος, θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας – και ειδικότερα του τουρισμού.

Προβληματισμό για τη συνέχεια εκφράζουν και πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι το ρίσκο αυξάνεται. Οπως επισημαίνουν, σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στα χρηματιστήρια παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Η παρατηρούμενη έξαρση σε πολλές χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν σύντομα. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η μεταστροφή κλίματος και η αλλαγή στάσης των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα πτωτικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε μόνο την τελευταία ώρα των συναλλαγών. 

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -3% στις 755,61 μονάδες. Τερμάτισε στις 762,13 με απώλειες 2,16%. Αρνητική ένδειξη η υποχώρηση κάτω από τις 775 μονάδες. Επόμενη ισχυρή στήριξη η περιοχή των 750-757 μονάδων.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,15%, κλείνοντας στις 1.815,79 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -5,85% και τερμάτισε στο -3,85%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. "Καταποντίστηκε" η Πειραιώς (-9,5%). Attica Bank -8,3%, Alpha -6,1%, Εθνική -2,4%, Eurobank -1,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chip με θετικό πρόσημο μόνο τα Jumbo (+0,7%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν, Βιοχάλκο -3,9%,  Ελλάκτωρ και Aegean -3,3%, ΟΤΕ -3%, ΔΕΗ -2,7%, ΕΧΑΕ -2,5%, Coca-Cola -2,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα