Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση, τις απολύσεις και τις προσλήψεις εργαζομένων τον Μάρτιο, πριν και μετά τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι χάθηκαν περίπου 42.000 θέσεις εργασίας, καθώς οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 77.000, ενώ οι προσλήψεις ήταν μόλις 35.000 - και έγιναν κυρίως το πρώτο 15ήμερο του μηνός, πριν επιβληθούν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Είναι ένα προοίμιο αυτών που θα ακολουθήσουν στην αγορά εργασίας μετά τη λήξη των απαγορευτικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται και η απαγόρευση απολύσεων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για παράταση των μέτρων στήριξης εργαζομένων, ενώ συνδικαλιστές και παράγοντες των οικονομικών υπουργείων εκφράζουν φόβους για "τσουνάμι" απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Δραματική κάμψη της απασχόλησης και στρατιά ανέργων αναμένονται σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν τις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις) ήταν τον Μάρτιο αρνητικό κατά 41.903 θέσεις εργασίας.
Κατά την άποψη του υπουργείου, "το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κατ' αποκλειστικότητα στην ακύρωση προγραμματισμένων προσλήψεων την περίοδο αυτή, ιδίως εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα της οικονομίας". Δεν οφείλεται δηλαδή σε απολύσεις, οι οποίες - όπως επισημαίνεται, "τον εφετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι". Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019, που ανήλθαν στις 90.924.
Επισημαίνεται επίσης ότι το ισοζύγιο του μήνα έφθασε στο χειρότερο σημείο στις 20 Μαρτίου. Εκτοτε παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά εργασίας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι ελήφθησαν «μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα και φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας, που πήγαιναν να δημιουργηθούν»
«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο αποδεικνύουν τη δυναμική αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που έλαβε χώρα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην Ελλάδα. Πράγματι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2020, το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,4% έναντι 18,5% τον Ιανουάριο 2019. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον Ιανουάριο, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα έναντι 3.865.733 άτομα, το 2019.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, η οποία, ευλόγως, λόγω των δυσμενών, σε παγκόσμια κλίμακα, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αναμένεται, δυστυχώς, να ανακοπεί στους επόμενους μήνες. Συνιστά, ωστόσο, μία παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, καθώς η όποια ανακοπή της αποκλιμάκωσης ή αύξηση της ανεργίας θα είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη.
Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλον τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, η οικονομία και η αγορά εργασίας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Είμαστε όμως εδώ! Με συντονισμένες, ψύχραιμες, υπεύθυνες και καλά στοχευμένες πολιτικές και μέτρα ανακούφισης, στηρίζουμε την απασχόληση, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε όλοι, μα όλοι, ενωμένοι και έτοιμοι για μία δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος και να σταθούμε πάλι όλοι μαζί όρθιοι στην πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με υγιείς εργαζόμενους, ακμαίες επιχειρήσεις και ζωντανές θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ