Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο στο κλείσιμο μιάς χρονιάς που απέφερε σημαντικές αποδόσεις σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και σε traders, καθώς μετοχές και δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με διακυμάνσεις μεγάλου εύρους.
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν κλείσει τα βιβλία τους για το χρόνο που φεύγει, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους και το ΧΑ βρίσκεται στα χέρια λίγων επαγγελματιών που παραμένουν στις επάλξεις, αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο.
Οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου. Αυτή την ώρα σημειώνουν μικρή άνοδο. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, που είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ σε τεσσερισήμιση ώρες συνεδρίασης.
Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές, κινούμενοι με εναλλαγές προσήμων σε μικρό εύρος διακύμανσης.
Στο επίκεντρο της προσοχής τα γεωπολικά. Νέα πηγή ανησυχιών η επαπειλούμενη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, που προκαλεί άνοδο της τιμής του προϊόντος, επιβαρύνοντας το ενεργειακό κόστος.
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ανόδου και μπορεί να ελπίζει ότι θα συνεχίσει στην πενταετία
Διεθνείς οίκοι και αναλυτές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και να “ντοπάρουν” την αγορά με θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών και για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ. Εμφαση δίνουν επίσης στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις πολλών μετοχών και στην προοπτική διανομής αυξημένων μερισμάτων από τα κέρδη της λήγουσας χρήσης.
Η προοπτική αυτή συντηρεί και διαρκώς ανανεώνει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τις μετοχές των τραπεζών, δεδομένου μάλιστα ότι οι διοικήσεις τους έχουν προαναγγείλει ότι σκοπεύουν να διανείμουν έως και το ήμισυ των φετινών κερδών – που θα είναι αρκούντως εντυπωσιακά.
Στο επίκεντρο της προσοχής και στις λίστες επιλογών των διαχειριστών χαρτοφυλακίων βρίσκονται επίσης οι εταιρείες ενέργειας, πληροφορικής, κατασκευών, υποδομών.
Ομως, ενώ όλα τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε μία ακόμη χρονιά ανόδου του ΧΑ, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των διεθνών εξελίξεων.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν συνεχίζεται η συσσώρευση στις 1.445-1.470 μονάδες. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο μία κίνηση εκτόνωσης - έντονα ανοδική, ή μικρότερης διάρκειας και έντασης καθοδική.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 1.459,5 μονάδες, με κέρδη 0,15%
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,28%, στις 3.549,2 μονάδες. Στο κόκκινο με -0,40% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,72% μέχρι +0,70% και τώρα κερδίζει 0,55%. Με θετικό πρόσημο Alpha +2,3%, Τρ. Κύπρου +0,5%. Αμετάβλητες Εθνική, Πειραιώς και Attica Bank. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -1%, Optima -0,2%
Στα εμποροβιομηχανικά λαι λοιπά blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η Ελλάκτωρ με νέο άλμα +4%, μετά τη γνωστοποίηση ότι θα δώσει 0,85 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου - απόδοση σχεδόν 40% επί της τελευταίας τιμής κλεισίματος. Ακολουθούν ΔΕΗ +1,1%, Cenergy και Jumbo +0,7%, Βιοχάλκο +0,4%.
Με απώλειες Τιτάν -1,3%, Motor Oil Lamda -0,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,4%.