Απάντηση στο "Casus Belli" του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως "οι τουρκικές απειλές βίας και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, δε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας".
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τονίζει πως «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεννηματάς αναφέρει πως «το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».
«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω ανακοίνωσης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 μίλια, τόνισε πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Άγκυρα και το Casus Belli παραμένει σε ισχύ».
«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», δήλωσε σε εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί η πλευρά της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή, για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης.