Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις βίζες χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Η ενέργεια αυτή, την οποία ανέφερε πρώτη η εφημερίδα New York Times, θα μπορούσε να επηρεάσει 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν οι πηγές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται ένας νυν κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις συζητήσεις της κυβέρνησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ανέφερε η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν.
Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας – ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών. Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.
Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Οι συζητήσεις για τις βίζες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, είπαν οι πηγές. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συνολικής εκστρατείας πίεσης» της Κίνας, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Κίνα είχε υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ τόσο ουσιαστικά ώστε ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει την επαναβεβαίωση του ειδικού εμπορικού καθεστώτος που απολάμβανε η πόλη πριν από το 1997, όταν ήταν βρετανική αποικία.