Αγορές

Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με την China Evergrande Group προβληματίζει τους επενδυτές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσε πτώση, καθώς η τιμή της μετοχής της Evergrande έφτασε να υποχωρεί 15% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απολέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Χθες Κυριακή η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα. Αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτική προτρέπουν τους μεγάλους πιστωτές της εταιρείας να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους· παράγοντες της αγοράς γενικά θεωρούν πως το ενδεχόμενο απευθείας κρατικής παρέμβασης για να «διασωθεί» η Evergrande είναι μάλλον απίθανο. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Αυξήθηκαν 12% οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε μηνιαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 12,4%, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές της ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς ενισχύθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και 3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν 17,1% και 1,4%. Κύρια αιτία για την υψηλή άνοδο των τιμών ενέργειας ήταν η έντονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου του τομέα ενέργειας κατά 8,3% αυξημένος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Στη Βρετανία εκφράζονται φόβοι για ντόμινο λουκέτων στις εταιρίες παροχής ενέργειας καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι 4 ακόμη ακόμη εταιρείας προμήθειας ενέργειας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν τις επόμενες 10 μέρες, λόγω των υψηλών ρεκόρ των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας. Σύμφωνα με τους Financial Times, 5 μικρότερες εταιρείες κατέβασαν ρολά από τις αρχές Αυγούστου καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις με ανεπαρκείς στρατηγικές αντιστάθμισης ή αδύναμους ισολογισμούς, χωρίς να μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας που είχαν δεσμευθεί να προμηθεύσουν.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, με την αγορά να βρίσκεται σε ανταγωνιστική της κατάσταση σύμφωνα με νέα στοιχεία της Rightmove PLC. Η μέση τιμή ακινήτων που έρχονται στην αγορά, αυξήθηκε κατά 1.091 στερλίνες (1.499 δολάρια) το Σεπτέμβριο, σε μια αύξηση της τάξης του 0,3% ενώ έφερε τον εθνικό μέσο όρο στο ιστορικό υψηλό των 338.462 στερλίνων. Η Rightmove δήλωσε πως το υψηλό-ρεκόρ είναι μόλις 15 στερλίνες μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Deutsche Lufthansa προχωρά σε αύξηση μετοχιού κεφαλαίου αξίας 2,14 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανησυχίες για αποσταθεροποίηση και αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις, με καταλύτη τη στρατηγική συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ- Μ. Βρετανία-Αυστραλία) που αφήνει “στα κρύα του λουτρού” τη Γαλλία και την Ευρώπη, ανοίγει μέτωπο με την Κίνα και αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Οι επενδυτές αναμένουν και τις αποφάσεις της Fed για το χρονικό διάστημα της απόσυρσης της νομισματικής στήριξης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 454.12 μονάδες, μειωμένος κατά 1.67%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,043.63 μονάδες, με πτώση 2.11%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,904.2 μονάδες, πέφτοντας 0.85%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,128.45 μονάδες, με βουτιά 2.34%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,455.81 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.74%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,062 μονάδες, με απώλειες 2.52%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,655.4 μονάδες, χάνοντας 1.20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις