Διεθνή

Ισχυρή συμμαχία Γαλλίας & Ιταλίας – Σε ρήξη με το Βερολίνο για το Σύμφωνο Σταθερότητας


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Κρίστιαν Λίντνερ, πολέμιος των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλία και Ιταλία συγκροτούν ένα ισχυρό μέτωπο που πηγαίνει κόντρα στις νόρμες του Βερολίνου και των «δορυφόρων» του, τασσόμενο υπέρ των μεταβολών στην οικονομική θεώρηση αλλά και λειτουργία της Ευρωζώνης.

«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν την πανδημία. Σήμερα η αναθεώρησή τους είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά τη σύναψη της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμενης Διμερούς Συνεργασίας, προσθέτοντας ότι «για να αντιμετωπίσουμε το κόστος της πανδημίας, την ανάγκη ισχυρής στήριξης από μέρους του δημοσίου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουν να γίνουν τεχνολογικές επενδύσεις. Χρειάζονται νέοι κανόνες για να διορθώσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Ντράγκι και Μακρόν που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που ζητούν κι άλλες χώρες του Νότου (προφανώς και η Ελλάδα), έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κυρίως με αποδέκτη το Βερολίνο. «Η ισχύς εν τη ενώσει» για Παρίσι και Ρώμη, που υπέγραψαν σήμερα τη Συνθήκη που αποτελείται από έντεκα κεφάλαια και μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση και σε μια ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τα μεταναστευτικά ρεύματα, με την συμμετοχή όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης. Πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δημιουργήσαμε ένα ιταλογαλλικό σπίτι, στο οποίο υπουργοί και διπλωμάτες θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η Ρώμη και το Παρίσι θα αναπτύξουν δράση υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, θα στοχεύσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης ενώ παράλληλα επιθυμούν να τύχουν προστασίας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση».

«Θέλουμε μια ανοικτή, κυρίαρχη Ευρώπη, η οποία να δρα με συνοχή», υπογράμμισε ο Μακρόν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μεριά του, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορά της και η συνθήκη αυτή συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον δήλωσε: «Πρέπει να προσφέρουμε προστασία και υποδοχή στους πρόσφυγες. Αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που εισέρχονται στις χώρες μας παράτυπα, πρέπει να συνοδεύονται και πάλι στις χώρες καταγωγής τους. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καταπολεμώντας και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα