Σε καμία περίπτωση το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό πρόβλημα, όπως διεμήνυσε στην τοποθέτηση τους ως πρόεδρος της ΝΔ για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του ΕΛΚ. "Απαραίτητο είναι και η πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πρέπει αυτή να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του “relocation”. σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της Συνόδου, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Boyko Borissov και με τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Pedro Passos Coelho. Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις πάγιες θέσεις μου, σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Τόνισα, στους αρχηγούς Κρατών και αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων, ότι το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αντιμετώπισης αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος.
Επανέλαβα, επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει, με την ολοκλήρωση όλων των δομών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων.
Εξίσου, όμως, απαραίτητο είναι και η πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πρέπει αυτή να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του “relocation”.
Συζητήσαμε, επίσης και πάλι, την ανάγκη η Τουρκία να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας οι ροές στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μειωθούν.
Ένα είναι το σημαντικό σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές.
Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό».