Χρηστικά

Και δυάρια βγάζει στο σφυρί η Εφορία!


Εκτός από τις κατασχέσεις καταθέσεων το πρόγραμμα πλειστηριασμών της ΑΑΔΕ για το δίμηνο Απριλίου – Απριλίου περιλαμβάνει πάνω από 35 ακίνητα

Πάνω από 35 ακίνητα περιλαμβάνει το πρόγραμμα πλειστηριασμών της ΑΑΔΕ για το δίμηνο Απριλίου – Απριλίου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ακόμη και δυάρια διαμερίσματα!

Σε κίνδυνο κατασχέσεων βρίσκονται πάνω από 2 εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Τα χρέη προς την Εφορία έχουν φτάσει στα 105,7 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 3.979.795 άτομα.

Εξ αυτών, οι 2.095.135 έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και η Εφορία μπορεί να λάβει εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά στους 1.487.215 φορολογούμενους τους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κίνδυνο είναι και άλλοι 607.920 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Κύμα κατασχέσεων

Κύριος στόχος της Εφορίας είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, η κατάσχεση των οποίων είναι εύκολη και χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καταθέσεις, τότε η εφορία περνά στο επόμενο βήμα που είναι η κατάσχεση ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών των ακινήτων, της προσεχούς περιόδου μέχρι και τον Απρίλιο, περιλαμβάνει πάνω από 35 ακίνητα, που περιλαμβάνουν διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ.

Μεταξύ των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι διαμερίσματα των 48 και των 76 τ.μ. όπως επίσης και αυτόνομα πάρκινγκ, χωριστά και ανεξάρτητα από τα διαμερίσματα.

Όχι κύρια κατοικία

Όπως έχει επισημάνει το Σin, σύμφωνα με την κεντρική οδηγία της ΑΑΔΕ, αποφεύγεται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, για χρέη προς το δημόσιο, υπό όρους.

Με βάση τις οδηγίες, όταν πρόκειται για την εφαρμογή του μέτρου του πλειστηριασμού, αλλά πρόκειται για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται κατά τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων - Φ.Μ.Α., ως πρώτης κατοικίας, δεν θα βγαίνει στο σφυρί.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται εκτός της λίστας των πλειστηριασμών, η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η αξία της οποίας βρίσκεται κοντά στα όρια της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το όριο είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 275.000 για τον έγγαμο ΑμΕΑ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι κάτω από τα συγκεκριμένα όρια, τότε η Εφορία δεν προχωρεί στον πλειστηριασμό της, αλλά προφανώς θα επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών με άλλα μέσα, όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ήτοι άλλων ακινήτων, ή τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.

Αναλυτικότερα τα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και, ταυτόχρονα, της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας είναι τα ακόλουθα:

  • Άγαμος: 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος: 250.000 ευρώ
  • Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000
  • Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα