Χρηστικά

Και λογαριασμούς ρεύματος τσεκάρει η εφορία- Για ακίνητα που νοικιάζονται χωρίς να δηλώνονται


Εκτεταμένες διασταυρώσεις των καταναλώσεων ρεύματος των ακινήτων που δηλώνονται στην Εφορία ως κλειστά

Τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος "σκανάρει" η ΑΔΑΕ, έχοντας ανακαλύψει ένα νέο "όπλο" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Από τον προηγούμενο μήνα έχει αρχίσει εκτεταμένες διασταυρώσεις των καταναλώσεων ρεύματος των ακινήτων που δηλώνονται στην Εφορία ως κλειστά,  προκειμένου να διαπιστώσει εάν πραγματικά παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή ενοικιάζονται κρυφά.

Με τις διασταυρώσεις επιδιώκεται να εντοπιστούν όσα ακίνητα ενοικιάζονται με κανονικές ή βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία, ή δηλώνεται μόνο ένα μέρος του πραγματικού ενοικίου.

Ενώ τα κρυφά ενοίκια ήταν μια μακρά παράδοση στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια προέκυψε νέα μορφή φοροδιαφυγής, μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι παραβάσεις που έχουν εντοπίσει ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι οι ακόλουθες:

  • Ενοικιάζουν την κατοικία, δηλώνοντας όμως χαμηλό ενοίκιο και όχι το πραγματικό για να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση. Η εφορία ελέγχει το ύψος των ενοικίων σε συνδυασμό με την περιοχή και τις αντικειμενικές αξίες, ενώ παράλληλα ελέγχει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη και των συγγενικών του προσώπων για ύποπτες πιστώσεις.
  • Ενοικιάζουν την κατοικία αλλά τη δηλώνουν στην Εφορία. ως «κλειστή» Για τις περιπτώσεις αυτές διεξάγονται ειδικές διασταυρώσεις εντοπισμού.
  • Ενοικιάζουν την κατοικία με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά δεν δηλώνουν όλες τις εισπράξεις. 
  • Το ακίνητο είναι πλατφόρμα π.χ. Airbnb. Δηλώνεται ότι ενοικιάζεται μια ή δύο φορές στη σεζόν, αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζεται περισσότερες. Παράδειγμα ενοικιάζεται για μία εβδομάδα αλλά στην ουσία πρόκειται για δύο εβδομάδες εκ των οποίων δηλώνεται η μία.

Επίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες, έχουν τα ακίνητα σε πλατφόρμες, εξασφαλίζουν κάποια πελατεία αλλά μετά μέσω των πρώτων πελατών ή μέσω των κοινωνικών δικτύων αναζητούν στο «μιλητό» πελάτες οι οποίοι δεν θα πληρώσουν μέσω των πλατφορμών, αλλά μετρητά.

Ιδιαίτερες υποψίες κινούν όσοι είχαν ένα καλό διάστημα ενοικίασης από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά μετά διαπιστώθηκε απότομη πτώση των εισπράξεων, όταν η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γίνεται έλεγχος των καταθέσεων και των πιστωτικών τους καρτών.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Όμως η Εφορία έχει και ένα άλλο τρόπο για να ελέγξει αν ένα ακίνητο είναι κλειστό ή είναι κρυφά νοικιασμένο. Η ΔΕΗ από το 2019 κοινοποιεί στην Εφορία τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος όλων των ακινήτων της χώρας.

Ήδη εστάλησαν τα στοιχεία των ακινήτων, των καταναλώσεων και των ιδιοκτητών, αναδρομικά από το 2013, έτος κατά το οποίο νομοθετήθηκε η σχετική υποχρέωση, ενώ από το 2020 αποστέλλονται κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ διαβιβάζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

  1. Αριθμό Παροχής,
  2. ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
  3. Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
  4. Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
  5. Ημερολογιακό έτος αναφοράς,

Πρόκειται για υποχρέωση της ΔΕΗ και άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει προβλεφθεί από νόμο του 2014, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.

Μάλιστα, η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων, είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2013.

Δηλαδή η Εφορία διαθέτει τα στοιχεία καταναλώσεων ρεύματος όλων των ακινήτων της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τσεκάρει τις καταναλώσεις ώστε να διαπιστώσει εάν η κατοικία κατοικείται ή κατοικήθηκε κάποια  περίοδο στο παρελθόν χωρίς να δηλωθούν ενοίκια στην Εφορία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα