Νέες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στον τιμάριθμο φέρνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές της ενέργειας στην ευρωζώνη κινούνται πτωτικά και συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάιο, οι τιμές του ρεύματος εκτοξεύτηκαν 8,4% υψηλότερα, σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε 12μηνη βάση η αύξησή τους έφθασε το 18%.
Η συμβολή των τιμών του ρεύματος ήταν καθοριστική στη μεγάλη άνοδο που σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από το 2% σε 2,5%. Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα πρόσθεσαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 0,46% στον τιμάριθμο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η αύξηση κατά 0,5% προήλθε από το ρεύμα.
Ακόμη και τα ενοίκια, που έτρεξαν με αύξηση πάνω από το 10% σε ετήσια βάση, επιβάρυναν τον τιμάριθμο κατά 0,40%. Αν δεν υπήρχε αυτή η επιβάρυνση κατά 0,46% από το ρεύμα, ο πληθωρισμός τον Μάιο δεν θα είχε αυξηθεί!
Στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό κάτω από το 2% (στο 1,9%), η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η ενέργεια, στην οποία περιλαμβάνεται και το ρεύμα, παρουσίασε μείωση -3,6% σε μηνιαία βάση και συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που πέρασαν τον Μάιο στη λιανική δεν συμβαδίζουν με την πορεία των τιμών χονδρικής, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν μειωθεί περίπου κατά 15%, σε σχέση με τον Μάρτιο, υποχωρώντας από τα 107 στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το άνοιγμα της ψαλίδας, ανάμεσα στη μεταβολή των τιμών λιανικής και χονδρικής έχει την εξήγησή του. Οι πάροχοι είχαν «βάλει πλάτη» το πρώτο τρίμηνο, με τη ΔΕΗ να παίζει τον ηγετικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία, για να μην περάσουν στους καταναλωτές οι αυξημένες τιμές χονδρικής.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής είχε ανεβεί στα 140 ευρώ/μεγαβατώρα, τον Φεβρουάριο στα 158 ευρώ και τον Μάρτιο στα 107 ευρώ. Αυτή την περίοδο, οι πάροχοι πρόσφεραν μεγάλες εκπτώσεις, που ουσιαστικά απορρόφησαν αυτές τις υψηλές για να μην φθάσουν στους λογαριασμούς της λιανικής.
Ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας ουσιαστικής αποκλιμάκωσης των τιμών χονδρικής και οι πάροχοι βρήκαν την ευκαιρία να καλύψουν τις απώλειες πρώτου τριμήνου.
Η ανοδική πίεση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν σταμάτησε, όμως, τον Μάιο. Για τον Ιούνιο, ενώ είχαν υποχωρήσει περαιτέρω, σχεδόν κατά 11% οι τιμές χονδρικής τον Μάιο, στα 81 ευρώ/μεγαβατώρα, η μέση τιμή για τα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν πάροχοι ήταν αυξημένη σχεδόν κατά 7%, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχισθεί και τον Ιούνιο η πίεση στα νοικοκυριά και στον τιμάριθμο από τις τιμές του ρεύματος, σε μια περίοδο, μάλιστα, αυξημένης κατανάλωσης, λόγω της χρήσης κλιματιστικών, αφού ο Ιούνιος είναι φέτος ιδιαίτερα θερμός.
Ούτε ο Ιούλιος θα φέρει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν ότι η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα τον Ιούνιο θα ανεβεί κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή θα αυξηθεί περίπου κατά 25% σε σχέση με τον Μάιο. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτή η αύξηση θα περάσει από τους παρόχους στους λογαριασμούς των καταναλωτών.