Πολιτική

Καμία διέξοδος στο προσφυγικό


Δεν αναμένονται αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Αδυναμία συμφωνίας με Ερντογάν

Μάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταφέρει να καταστήσει διαχειρίσιμη την προσφυγική κρίση και να προλάβει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις που καθιστούν ξεπερασμένους τους όποιους σχεδιασμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι ο αιφνιδιασμός έφερε αυτοσχεδιασμούς από τα επιμέρους συναρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια καθένα από αυτά να αντιμετωπίσει τις συχνά πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες οι υπηρεσίες και τα στελέχη του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε παραδέχτηκε χθες σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι: «ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές», αρνήθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα. Πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων παραμένουν, και η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να βρει λύσεις, τηρώντας ωστόσο σκληρή γραμμή, ιδίως απέναντι στις χώρες οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δεδομένου ότι συμφωνία μεταξύ ευρωπαιών και Τουρκίας δεν διαφαίνεται στην επικείμενη Σύνοδο, η κυβέρνηση θα επιζητήσει τρόπο συναίνεσης στο εσωτερικό και με τα άλλα κόμματα για να αμβλύνει το κλίμα. Η άλλη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αφορά την πίεση που θα ασκήσει προς την Τουρκία έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση των προσφυγικών ροών με την συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για την λύση του προσφυγικού και αναμένεται να απαιτηθεί από τη γείτονα χώρα να επιδείξει αποφασιστικότητα.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα διευκρίνιζαν χθες πως η Αθήνα θα απαιτήσει γραπτές δεσμεύσεις στην επικείμενη Σύνοδο αναφορικά με τις υποχρεώσεις των κρατών, προειδοποιώντας μάλιστα ακόμη και με μπλοκάρισμα των αποφάσεων σε διαφορετική περίπτωση. Για τη θέση αυτή μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημερώσει και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας την προσεχή Πέμπτη

Το χαρτί του βέτο
 
Μετά την Τετάρτη, ενδεχομένως την Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το «ραντεβού» των πολιτικών αρχηγών με αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την βασική πρότασή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι «η δεσμευτική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη για αναλογικό – υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης των προσφυγικών ροών». Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όμως να καταπατούνται μονομερώς λίγες ώρες μετά την έγκρισή τους.
 
Από τις αναφορές του πρωθυπουργού όλο το τελευταίο διάστημα έχει σαφώς υπονοηθεί ότι το «χαρτί» του βέτο παραμένει στο τραπέζι. Αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και τελικά η Ευρώπη «θα σταθεί αντάξια των ιδρυτικών της αξιών», ωστόσο το μπλοκάρισμα αποφάσεων της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτήσεις ή κοινοτικά προγράμματα είναι ένα σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται. Για μονομερείς ενέργειες είχε κάνει λόγο και ο Γιάννης Μουζάλας, την προηγούμενη Παρασκευή, μιλώντας στο Euronews.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ αναμένεται να στοχοποιηθούν τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν συστρατευθεί με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.
 
«D- Day
 
Η 7η Μαρτίου είναι η «D- Day» για την Ελλάδα ,καθώς την ίδια ημέρα εκτός από το Eurogroup θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου προκειμένου να επιστρέψουν συντομότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.
 
Πέραν από τις αμερικανικές πιέσεις η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα βοηθήθηκε και από την πρόοδο των τεχνικών κλιμακίων επί ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεδομένης της προετοιμασίας που έχει γίνει, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν σύντομα σε διάστημα 5 ημερών, και πάντως πριν από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
 
Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και θα δοθεί πράσινο φως από το Eurogroup, η κυβέρνηση θα έχει διάστημα περίπου 20 ημερών να φέρει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια, για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σε άλλους τομείς.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις