«Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει έναν μηχανισμό διόρθωσης των ανισοτήτων, της ακρίβειας, και της παραγωγικότητας. Αυτό που στοχεύουμε με το νομοσχέδιο είναι, όπως συμβαίνει σε άλλες 22 χώρες της ΕΕ, να υπάρχει ένα κατώφλι προστασίας κατώτατου μισθού όλων των εργαζομένων. Αυτό δεν εμποδίζει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν καλύτερες συμβάσεις. Το χειρότερο μόνο που μπορεί να γίνει είναι να παγώσει, όχι όμως να μειωθεί ο κατώτατος μισθός».
Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ.
Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «με το όχι τους στο νομοσχέδιο αρνούνται στην ουσία να διασφαλίσουν ένα δίκτυ προστασίας των εργαζομένων με κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ».
«Εμείς λέμε το απλό. Όσο αυξάνονται οι τιμές του καλαθιού τόσο θα αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε το εισόδημα της μεσαίας τάξης, την ίδια στιγμή που πετυχαίνουμε το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου 2,5% για φέτος και 2,5% για του χρόνου» είπε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε ότι η οικονομική συνταγή της κυβέρνησης στηρίζεται στην μεγέθυνση της οικονομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ και όχι στην φοροεπιδρομή και στις πολιτικές λιτότητας, τονίζοντας ότι αυτή είναι η διαφορά με την συνταγή της Αριστεράς.
«Με λίγα λόγια, μεγαλώνουμε την πίτα της οικονομίας, δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλώνουμε τους τζίρους, αυξάνουμε τα επιδόματα σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη, στηρίζουμε ανέργους και ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε:
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει ότι από το 2019 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα έχει σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων.
Προφανώς και είναι δύσκολη η κατάσταση με την ακρίβεια, αλλά δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες, όποτε στήνονται οι κάλπες. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με σοβαρότητα, δίνουμε προοπτική στους πολίτες και όλοι κρινόμαστε. Και εμείς που κυβερνάμε αλλά και εσείς που προτείνετε ως αντιπολίτευση. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι πρεσβεύει ο καθένας μας».
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ακούω σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται και το οικονομικό πρόγραμμα, αυτό που λέμε εμείς, των επίδοξων διεκδικητών του χώρου της κεντροαριστεράς, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως τον "πράσινο ΣΥΡΙΖΑ" και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ.
Εγώ θα προσέθετα, και ελπίζω να μην ισχύει, ότι προσπαθείτε να αναπτύξετε μία ατζέντα δεύτερης φοράς Αριστερά, αλλά τα στελέχη σας, δυστυχώς για εσάς, αποκαλύπτουν τις πραγματικές σας προθέσεις, αυτά που σχεδιάζετε στο οικονομικό σας πρόγραμμα. Ξέρετε ότι όσα λέτε και τάζετε κρύβουν από πίσω τους φόρους, επιβαρύνσεις, μειώσεις εισοδημάτων και επιβράδυνση της οικονομίας».
Ο υφυπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε του αλγόριθμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι «μόνο προσθετικά θα λειτουργεί και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπει μείωση του κατώτατου μισθού».
«Με το νομοσχέδιο θέτουμε ένα στρατηγικό στόχο. Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950, εφαρμόζοντας ένα διαφανές σύστημα καθορισμού του, που δεν θα αδικεί τον εργαζόμενο και θα εγγυάται επαρκή κατώτατο μισθό. Ουσιαστικά, ενισχύουμε την δικαιοσύνη στην εργασία, την πρόληψη και μείωση των εργασιακών ανισοτήτων, την εξασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού», ανέφερε και κατέληξε:
«Θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και αυτό θα το εξειδικεύσουμε τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τα κόμματα, αλλά επειδή δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εμφιλοχωρεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, καλό είναι να το ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε πραγματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ