Εχοντας προεξοφλήσει ήδη τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», το χρηματιστήριο παίρνει καθοδική κατεύθυνση, καθώς τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη – κυρίως στις τραπεζικές μετοχές – γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Την αγορά προβληματίζουν επίσης τα φορολογικά μέτρα και οι αρρυθμίες στην υλοποίηση σχεδίων για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων.
Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δίνουν και σήμερα τον τόνο στις συναλλαγές. Στο κόκκινο όλοι οι βασικοί δείκτες, με καθοδική κατεύθυνση και διευρυνόμενες απώλειες.
Καθοριστική για τη συνέχεια η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν σημαντικές θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα. Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στη συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών και του ημερήσιου τζίρου, που αποτελούν αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τεκταινόμενα με το σχέδιο «Ηρακλής» και στις κινήσεις των τραπεζών με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αρνητική η επίδραση από την έκθεση της Morgan Stanley, που εκτιμά ότι τα θετικά για τις τράπεζες έχουν ήδη προεξοφληθεί - άρα οι μετοχές τους δεν έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου σ' αυτή τη φάση.
Μετοχές και δείκτες
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σήμερα σε δίνη πιέσεων και χάνουν συνεχώς έδαφος, επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα.
Διολισθαίνοντας συνεχώς ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,30% και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας. Η Alpha χάνει 3,9%, Εθνική -3,6%, Eurobank και Πειραιώς -3,2%., Attica -2,5%.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,45% στις 866 μονάδες. Απώλειες 1,45% καταγράφει επίσης ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον Φουρλής και ΟΛΠ (+0,5%). Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -3,3%, ΔΕΗ -2,4%, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο -1,8%, Σαράντης και Cenergy -1,5%, Aegean και ΑΔΜΗΕ -1,4%.