Με νέο κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων και εκτεταμένο short selling (πωλήσεις «αέρα») υποδέχονται τα ξένα κερδοσκοπικά funds την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ελευθερία άσκησης οικονομικής, κοινωνικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Την ώρα που κυβέρνηση και αναλυτές ανέμεναν ότι οι αγορές θα εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αυξανόμενες εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και στα κρατικά ομόλογα, μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια όχι μόνον αποσύρουν κεφάλαια, αλλά συνεχίζουν να ανοίγουν επιπλέον short θέσεις, ποντάροντας σε περαιτέρω πτώση.
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την κρίση στην Τουρκία, εντάθηκαν την Παρασκευή και κλιμακώθηκαν σήμερα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Αρχικά ερμηνεύθηκαν ως «προειδοποιητικές βολές» των αγορών, για το τι θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, αν παρεκκλίνει από τα συμπεφωνημένα και προσπαθήσει να ακολουθήσει ανεξάρτητη γραμμή.
Οι πειρασμοί της κάλπης
Τώρα η επιταχυνόμενη εκροή κεφαλαίων από ελληνικές μετοχές και ομόλογα αποδίδεται σε ανησυχίες για πρόωρες εκλογές και για χαλάρωση της δημοσιονομικής, που θα προκαλέσει ενδεχομένως τριβές και αντιπαραθέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές.
Όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μηνύματα που εξέπεμψε δημιούργησαν την εντύπωση ότι η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ενώ το πολιτικό κλίμα θα οξυνθεί με αποκαλύψεις νέων σκανδάλων, δικαστικές διώξεις και αντιπαραθέσεις σε πολλά επίπεδα.
Διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων και αναλυτές εκφράζουν επίσης φόβους ότι στη διάρκεια του πολύμηνου προεκλογικού αγώνα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα ενδώσουν στον πειρασμού της «παροχολογίας» και του λαϊκισμού, ναρκοθετώντας τα δημοσιονομικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων.
Αυτοί οι δήθεν φόβοι μπορεί να είναι απλώς το πρόσχημα για τη συνέχιση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες πολλά επιθετικά funds.
Short selling
Σήμερα οι πιέσεις εκδηλώθηκαν σταδιακά, την ώρα που οι βασικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά και τα περισσότερα blue chips κατέγραφαν αξιόλογα κέρδη. Βαθμιαία επεκτάθηκαν σε μεγάλη γκάμα τραπεζικών και εμποροβιομηχανικών χαρτιών.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι μετοχές οι οποίες τον τελευταίο καιρό αποτελούν επιλογή των «πωλητών αέρα» - των funds που πωλούν χωρίς να έχουν, ελπίζοντας ότι θα αγοράσουν χαμηλότερα για να κερδίσουν. Σήμερα ήταν η σειρά της Eurobank να υποστεί «βομβαρδισμό» για δεύτερη συνεχή ημέρα. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή η Εθνική.
Όπως επισήμαινε το Sofokleousin.gr την Παρασκευή, πέραν των τραπεζών στο στόχαστρο ξένων επιθετικών κερδοσκόπων βρίσκεται και η μετοχή της ΔΕΗ, που «σορτάρεται» επίμονα από λίγα βρετανικά funds, συνοδεία καθοδηγούμενων καταστροφολογικών σεναρίων για την πορεία και τις προοπτικές της εταιρείας. Μεγάλες ανοιχτές θέσεις σε μετοχές Eurobank και Πειραιώς διατηρούν τα funds Lansdowne και Marshall, που επιμένουν επίσης να «στοιχηματίζουν» σε περαιτέρω πτώση της ΔΕΗ.
Μετοχές και δείκτες
Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται μετά από δύο εβδομάδες πτώσης, ενώ τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οι επενδυτές καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει περίπου 15%. Σήμερα σημείωσε νέα βουτιά -2,44%
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,04%, στις 705,2 μονάδες, χάνοντας μία ακόμη βραχυχρόνια στήριξη. Επόμενη ασθενή στήριξη αποτελούν οι 700 μονάδες.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τερμάτισε -0,91%, στις 1.870,22 μονάδες.
Από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο τερμάτισαν μόνον οι Τιτάν (+1,8%) και ΟΤΕ (+0,4%).
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες: Eurobank -4,6%, Μυτιληναίος -4%, ΔΕΗ -3,6%, Σαράντης -3,3%, Βιοχάλκο και Τρ. Πειραιώς -3%