Επιχειρήσεις

«Κέκροψ»: Η νίκη του Κόκκαλη και το στοίχημα των €650 εκατ.


Μετά από 20 χρόνια(!) δικαστικής διαμάχης με το Δημόσιο, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο ιδιοκτήτης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, πέτυχαν μια μεγάλη νίκη: Εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στην κοινή τους εταιρεία ακινήτων «Κέκροψ», να αξιοποιήσει οικοπεδική έκταση στο Παλιό Ψυχικό, που είχε αρχικά απαλλοτριωθεί και χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος.

Τώρα περιμένουν την έκβαση του επόμενου μεγάλου στοιχήματος, όπου διακυβεύονται πολύ περισσότερα: Αφορά την κυριότητα της οικοπεδικής έκτασης 300 στρεμμάτων  στα παλιά «Νταμάρια» Ψυχικού, που η αξία της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στο Εφετείο Αθηνών στις 6 Νοεμβρίου.

Το οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων επί της οδού Μελετοπούλου στο Παλιό Ψυχικό που αποχαρακτηρίσθηκε και μπορεί πλέον να κτισθεί (μέχρι 720 τμ), αντιπροσωπεύει «ψίχουλα» μπροστά στην έκταση των παλιών λατομείων.

Η δικαστική διένεξη γι αυτό το «φιλέτο» προς ανοικοδόμηση κρατάει πάνω από 30 χρόνια. Ξεκίνησε στα μέσα της 10ετίας του ’80, όταν ο «Κέκροψ» ανήκε σε παλιά «τζάκια» κατασκευαστών και οι Κόκκαλης- Περιστέρης μάλλον αγνοούσαν την ύπαρξη του.

Ο αγώνας ήταν άκαρπος επί πολλά χρόνια και η υπόθεση φαινόταν χαμένη για τους ιδιοκτήτες του «Κέκροπα».  Κάποιοι άλλοι όμως την είδαν ως επενδυτικό στοίχημα, το  οποίο θα μπορούσαν να κερδίσουν αξιοποιώντας  προσωπικές προσβάσεις, «άκρες» στο σύστημα και δυνατότητες παρεμβάσεων.

Λίγο πριν από τον χρηματιστηριακό παροξυσμό του 1999, ομάδα επιχειρηματιών αγόρασε την πλειοψηφία μετοχών του «Κέκροπα». Αποτελούνταν από τον ιδιοκτήτη της Intracom  Σωκράτη Κόκκαλη και τους μεγαλομετόχους των εταιρειών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ, που αργότερα συγχωνεύθηκαν.

Αργότερα στην ομάδα προστέθηκε ο - «έκπτωτος» πλέον - βαρόνος των media Σταύρος Ψυχάρης, που ήλεγχε τότε τον ΔΟΛ και μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για την ευόδωση των στόχων της επιχειρηματικής ομάδας στον αγώνα κατά του Δημοσίου.

Εκτοτε, η υπόθεση πέρασε «από 40 κύματα», με αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις, εφέσεις, αναιρέσεις νέες προσφυγές κλπ. Ο «Κέκροψ» δεν είχε έσοδα για να καλύπτει τις δαπάνες και τις ζημίες και οι ιδιοκτήτες του αναγκάσθηκαν δύο φορές να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στη δεύτερη ΑΜΚ ο Στ. Ψυχάρης δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, καθώς είχαν αρχίσει ήδη τα μεγάλα προβλήματα με τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ και του Mega, τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και προσωπικών λογαριασμών καταθέσεων κλπ.
Περιορίστηκε έτσι σε μία μικρή υποτυπώδη συμμετοχή της τάξεως του 5%- που κι αυτή μπορεί να έχει δεσμευθεί. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει 37,2% του «Κέκροπα» και ο όμιλος Intracom του Κόκκαλη 34%.

Το ποσοστό της Intracom ανήκε αρχικά στην την Intrapar, οικογενειακή εταιρεία επενδύσεων του Σωκράτη και του Πέτρου Κόκκαλη. Ο  δαιμόνιος επιχειρηματίας έκανε ένα «τρικ» που αποτελεί και προσωπικό επιχειρηματικό στοίχημα: Μεταβίβασε την Intrapar (και μαζί της το πακέτο μετοχών του «Κέκροπα»), στην κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, την Intrakat.

Η μεταβίβαση έγινε έναντι 7,3 εκατ. ευρώ, υπό τον εξής όρο:

- Αν ο «Κέκροπας» κερδίσει τη δικαστική μάχη για την έκταση των λατομείων Ψυχικού, η Intrakat  θα καταβάλει στον Σωκράτη και τον Πέτρο Κόκκαλη 2,4 εκατ. ευρώ πέραν του αρχικού τιμήματος των 7,3 εκατ.

- Αν χάσει την έκταση, η μεταβίβαση του πακέτου μετοχών θα αναστραφεί και οι Σωκράτης και Πέτρος Κόκκαλης θα επιστρέψουν στην Intrakat το εισπραχθεν ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ – και μάλιστα εντόκως!

Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί μετά από 5-6 μήνες. Αν τον Απρίλιο-Μάρτιο εμφανισθούν μπουλντόζες στην περιοχή των Τουρκοβουνίων προς το Παλιό Ψυχικό και αρχίσουν έργα διαμόρφωσης χώρων, θα είναι η σίγουρη ένδειξη ότι ο Σ Κόκκαλης και ο Γ. Περιστέρης κέρδισαν το μεγάλο προσωπικό στοίχημα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, κόντρα στην νωθρή και ολιγωρούσα δημόσια διοίκηση, που αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δημοσίου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα