Τα συμβόλαια του πετρελαίου έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη μετά την υποστήριξη του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν στο σχέδιο για πάγωμα της παραγωγής από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και της Ρωσίας στα σημερινά επίπεδα.
Το μπρεντ ενισχύθηκε $ 2,32, ή 7,2%, κλείνοντας στα 34,50 $ το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, το υψηλότερο σημείο του σε δύο εβδομάδες. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το West Texas Intermediate για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε $ 1,62, ή 5,6%, για να κλείσει στα 30,66 $ το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 5 Φεβρουαρίου
Οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου Μπιγιάν Ζανγκανέχ έγιναν μετά από τη συνάντηση στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράκ και τη Βενεζουέλα. Μια ημέρα νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με τη Ρωσία για το πάγωμα της παραγωγής σε επίπεδα Ιανουάριο , εξαρτάται συμφωνίας από το Ιράν και το Ιράκ.
Ο Μπιγιάν Ζανγκανέχ είπε ότι το Ιράν είναι υπέρ της δράσης για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Shana του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός είπε ότι οι άλλες χώρες πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές περιστάσεις του Ιράν.
Νωρίτερα, ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι θα ήταν «παράλογο» το Ιράν να παγώσει την παραγωγή καθώς προσπαθεί να φέρει την παραγωγή στα επίπεδα προ-κυρώσεων.
Το Ιράν νωρίτερα άφηνε να εννοηθεί σήμερα ότι θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες μεταξύ των χωρών-παραγωγών πετρελαίου στο δύσκολο θέμα της μείωσης της παραγωγής. Η θέση της Τεχεράνης αναλύεται στην επιδίωξή της, να συνεχίσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της παραγωγής που είχε, πριν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων.
“Το αίτημα προς το Ιράν για να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του, είναι παράλογο… Όταν το Ιράν ήταν υπό την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, κάποιες χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, προκαλώντας τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου,” δήλωσε ο Μεχντί Αζαλί εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην ημερήσια εφημερίδα “Shargh.”
“Είναι δυνατόν να περιμένουν από το Ιράν να συνεργαστεί τώρα και να πληρώσει το τίμημα;” αναρωτήθηκε.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ευλόγιο Ντελ Πίνο και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί επισκέφτηκαν την Τεχεράνη, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με τον ομόλογό τους, Μπιγιάν Ζανγκανέχ, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για τη μείωση της ιρανικής παραγωγής, προκειμένου να δημιουργηθεί δυναμική αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική να οδηγήσει στην πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή συμφωνία των τελευταίων 15 χρόνων, προβλέπει το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου (2016). Η πρόταση έχει γίνει προς τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, με την πρώτη, να ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή της, συνδέεται με τη στάση που θα τηρήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. “Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου, στο επίπεδο πριν από την επιβολή των κυρώσεων,” επανέλαβε ο Αζαλί.
Το Ιράν εξήγαγε 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από το 2012, ενώ η εφαρμογή των κυρώσεων μείωσε την ημερήσια παραγωγή γύρω στο 1,1 εκατ. βαρέλια. Έρευνα του Ρόιτερς που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου έδειξε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν, είχε αυξηθεί στα 2,9 εκατ. βαρέλια, το Δεκέμβριο.
Οι διεθνείς κυρώσεις που εφαρμόζονταν σε βάρος του Ιράν κατά της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος, για πολεμικούς σκοπούς, άρθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η Τεχεράνη μπορεί και πάλι να πωλήσει το πετρέλαιό της χωρίς περιορισμούς στη διεθνή αγορά.
Δύο μη ιρανικές πηγές, που παρακολουθούν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι είναι ενδεχόμενο να προσφερθούν στο Ιράν “ειδικοί όροι” σε αντιστάθμισμα για μια συμφωνία συγκράτησης της πετρελαϊκής παραγωγής του. “ Το Ιράν επιστρέφει στη διεθνή αγορά και έχει ανάγκη να του δοθεί μία ευκαιρία, ενώ επίσης έχει ανάγκη να κάνει σημαντικούς υπολογισμούς,” ανέφερε χαρακτηριστικά μία, από τις δύο πηγές.
Οι “ειδικοί όροι” δεν έχουν γίνει γνωστοί περαιτέρω και μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από τη μείωση της ιρανικής παραγωγής σε συγκεκριμένο επίπεδο σήμερα, μέχρι τη διπραγματευτική διασύνδεση με την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου στο μέλλον και τη μελλοντική δυνατότητα του Ιράν, να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο, τότε.
Η τελευταία παγκόσμια πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ και χωρών που δε συμμετέχουν στον αναφερόμενο οργανισμό επιτεύχθηκε το 2001, όταν η Σαουδική Αραβία έπεισε το Μεξικό, τη Νορβηγία, αλλά και τη Ρωσία, να μειώσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους. Ωστόσο, η Μόσχα δε συμορφώθηκε με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και αντίθετα με τα συμφωνηθέντα προχώρησε σε αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της.
Το γεγονός ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, πλησιάζει την περίοδο αυτή σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την επίτευξη συμφωνίας.