Οικονομία

Κίνα: Αυξήθηκαν τα βιομηχανικά κέρδη τον Απρίλιο, παρά τις εμπορικές εντάσεις και τον αποπληθωρισμό


Άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη. Παρά τα εμπόδια από τους δασμούς - μαμούθ των ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις, η πορεία της κερδοφορίας εμφανίζεται βελτιωμένη.

Τα αθροιστικά κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, επιταχύνοντας από το 2,6% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο. Για το τετράμηνο Ιανουαρίου–Απριλίου, τα κέρδη αυξήθηκαν συνολικά κατά 1,4%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας (NBS), χάρη στην ισχυρή απόδοση του τομέα εξοπλισμού και της υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικοί επισημαίνουν την ανθεκτικότητα και την ικανότητα των κινεζικών βιομηχανιών να απορροφούν τους κραδασμούς, αλλά επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, όπως η αδύναμη ζήτηση και οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές, ενώ η εξωτερική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Παρά τους δυσθεώρητους δασμούς 145% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές τον περασμένο μήνα, γεγονός που πυροδότησε εμπορικά αντίποινα από το Πεκίνο, οι εξαγωγές της Κίνας δεν επηρεάστηκαν δραματικά, καθώς βρήκαν εναλλακτικές αγορές.

Νωρίτερα τον Μάιο, Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν στη μείωση του μεγαλύτερου μέρους αυτών των δασμών, στο πλαίσιο μιας εμπορικής ανακωχής που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics, οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές έχουν πλέον μειωθεί στο 51,1%, ενώ οι αντίστοιχοι δασμοί της Κίνας σε προϊόντα των ΗΠΑ βρίσκονται στο 32,6%.

Η ανάκαμψη των κερδών τον Απρίλιο ξεπέρασε τις προσδοκίες, δήλωσε η Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη περιοχή της Κίνας. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα «ενθαρρυντικό» σημάδι ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενισχύσουν τα καθαρά τους αποτελέσματα, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, μεταδίδει το CNBC.

Ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι, με σημαντικές επιδόσεις στα βιοφαρμακευτικά προϊόντα και την κατασκευή αεροσκαφών. Οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών είδαν επίσης βελτίωση άνω του 15% στα κέρδη τους, ενισχυμένοι από κρατικό πρόγραμμα που επιδοτεί την ανταλλαγή παλαιών ηλεκτρονικών και συσκευών.

Ωστόσο, κάποιες βιομηχανίες συνέχισαν να πλήττονται. Η αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό τιμών, ενώ η ένδυση φαίνεται να έχει χάσει μέρος της ζήτησης προς άλλες αγορές λόγω των νέων δασμών. Τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 5,1% στο τετράμηνο, ενώ ο τομέας κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων κατέγραψε πτώση 12,7%. Απώλειες 26,8% σημειώθηκαν και στον μεταλλευτικό τομέα τον Απρίλιο.

Aντίθετα, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτρισμός, θέρμανση, φυσικό αέριο και ύδρευση) κατέγραψαν άνοδο 8,6% και 4,4% αντίστοιχα.

Οι κρατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση 4,4% στα κέρδη τους για το διάστημα Ιανουαρίου–Απριλίου, σε σύγκριση με πέρυσι. Αντιθέτως, οι ιδιωτικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με ξένες επενδύσεις είχαν αύξηση κερδών κατά 4,3% και 2,5% αντίστοιχα.

Η αύξηση της βιομηχανικής κερδοφορίας στηρίχθηκε στην ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,1% τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν επιβράδυνση της αύξησης στο 5,1%, φανερώνοντας την επίμονη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην κινεζική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 σηματοδότησε την επιστροφή της Κίνας σε θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας στη βιομηχανία, με άνοδο 0,8% σε ετήσια βάση, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που είχε ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα