Οικονομία

Κίνα: Ιστορικό ρεκόρ δημοσιονομικού ελλείμματος - Μαζικές δαπάνες εν μέσω δασμών


Το πρώτο τετράμηνο, δηλαδή πριν την εμπορική "εκεχειρία" του Μαϊου

Το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα όλων των εποχών κατέγραψε η Κίνα για το πρώτο τετράμηνο του έτους, καθώς το Πεκίνο ενίσχυσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω έντασης στο εμπορικό μέτωπο με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει των στοιχείων του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα 2,65 τρισ. γουάν (περίπου 367 δισ. δολάρια) για την περίοδο Ιανουαρίου–Απριλίου, αυξημένο κατά πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Πεκίνο έχει ανεβάσει ταχύτητα στην εφαρμογή των προγραμματισμένων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, καθώς η οικονομία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις εξωτερικές πιέσεις. Αυτό αφού οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα έως και 145% τον Απρίλιο, πριν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε προσωρινή εκεχειρία νωρίτερα μέσα στον Μάιο.

Φρενήρεις δαπάνες, σταθερά έσοδα

Τα έσοδα του Κράτους σημείωσαν σχετική σταθερότητα, φτάνοντας τα 9,32 τρισ. γουάν στο τετράμηνο, με πτώση μόλις 1,3% σε ετήσια βάση, εικόνα βελτιωμένη σε σχέση με τη σημαντική μείωση του πρώτου τριμήνου.

Τον Απρίλιο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αντιστρέφοντας την πτώση 2,2% του Μαρτίου. Σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, η ενίσχυση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυναμική είσπραξη φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αντίθετα, οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 11,97 τρισ. γουάν, σημειώνοντας αύξηση 7,2% σε σχέση με πέρυσι. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν τόσο τον γενικό προϋπολογισμό (καθημερινές λειτουργικές δαπάνες), όσο και τον προϋπολογισμό των κρατικών ταμείων, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως σε επενδύσεις σε υποδομές.

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση

Οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία στον γενικό προϋπολογισμό — 11% σε ετήσια βάση. Ακολουθούν οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, απασχόληση και παιδεία — τομείς που πιθανόν ενισχύθηκαν λόγω της προσπάθειας προστασίας εργαζομένων από τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου.

Η αύξηση των δαπανών ήταν ιδιαίτερα έντονη και σε επίπεδο κεντρικής, αλλά και περιφερειακής κυβέρνησης. Οι δαπάνες του κεντρικού κράτους από το ταμείο επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ στις επαρχιακές αρχές κατά 16,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πιθανή ένδειξη έντονης ώθησης σε έργα υποδομής με κρατική χρηματοδότηση.

Τέλος συναγερμού;

Μετά την πρόσφατη συμφωνία Κίνας–ΗΠΑ για αποκλιμάκωση των δασμών, αλλά και τα σχετικά ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία Απριλίου, αρκετές μεγάλες τράπεζες αναθεώρησαν θετικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας και θεωρούν πλέον λιγότερο πιθανή την ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης.

Όπως σημείωσε ο Zhaopeng Xing, στρατηγικός αναλυτής στην ANZ Bank, «οι κρατικές δαπάνες επιταχύνονται, ενώ τα έσοδα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης — επομένως, η ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος στα μέσα του έτους έχει υποχωρήσει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα