Από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων και την πτώση των εσόδων από αδειοδοτήσεις, έως την αβεβαιότητα στα σινεμά και τις ανακατατάξεις στο streaming, η τρέχουσα οικονομική αστάθεια μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά τη συνολική βιομηχανία της του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας.
Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται, οι δασμοί πέφτουν βροχή και πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για μια βαθιά ύφεση. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη.
Όπως εξήγησε ο Scott Purdy, επικεφαλής του κλάδου των ΜΜΕ στην KPMG ΗΠΑ, μιλώντας στο Hollywood Reporter:
Οι δασμοί είναι το cliffhanger που φοβόταν το Χόλιγουντ. Οι καταναλωτές και τα στούντιο σφίγγουν το ζωνάρι, οι διαφημιστικές δαπάνες μειώνονται, τα budgets για περιεχόμενο περικόπτονται και η "streamflation" (πληθωρισμός στο streaming) μπορεί να επιστρέψει» — καθώς λιγοστεύουν τα χρήματα για συνδρομές, κινηματογράφους, θεματικά πάρκα και εκδηλώσεις
1. Αβεβαιότητα στη Διαφήμιση
Καθώς όλοι —από το YouTube και το Netflix ως τη Disney— βασίζονται πια στις διαφημίσεις, μια ύφεση θα σημάνει περικοπές στους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς. Εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, retailers και tech κολοσσοί, όλοι θα επηρεαστούν από δασμούς και ανατιμήσεις.
2. Streaming: Έκρηξη ή Κατάρρευση;
Οι streaming πλατφόρμες ίσως κερδίσουν, καθώς προσφέρουν «ψυχαγωγία σε λογική τιμή. Ωστόσο, η ακύρωση συνδρομών (churn) μπορεί να αυξηθεί. Οι δωρεάν πλατφόρμες (Tubi, Pluto, YouTube) μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο.
3. Προβλήματα στην Παραγωγή
Καθώς τα στούντιο επενδύουν σε ζωντανά αθλήματα (με υψηλό και σταθερό κόστος), η ψυχαγωγία πλήττεται. Οι scripted σειρές μειώνονται, ενώ αυξάνεται η παραγωγή φτηνότερων, unscripted προγραμμάτων.
4. Κόπωση στις Εμπειρίες
Συναυλίες, θεματικά πάρκα και live events γνωρίζουν ύφεση όταν σφίγγουν τα οικονομικά. Η τιμολόγηση πρέπει να επανεξεταστεί — ακόμα και για τα premium brands όπως η Disney.
5. Τα Έσοδα από Άδειες Στερεύουν
Η πώληση δικαιωμάτων χρήσης (licensing) αποτελεί πηγή καθαρών κερδών για τα στούντιο. Όμως οι αυξημένες τιμές σε παιχνίδια, ρούχα και προϊόντα μείωσαν τα περιθώρια κέρδους. Οι εταιρείες επικεντρώνονται στα βασικά τους προϊόντα.
6. Οι Κινηματογράφοι: Ελπίδα ή Θύματα;
Οι προβολές στους κινηματογράφους ίσως αποτελέσουν πιο οικονομική διέξοδο από διακοπές ή συναυλίες. Όμως, τα αυξημένα εισιτήρια (λόγω premium format) αποθαρρύνουν το κοινό. Μπορεί να αυξηθούν οι προσφορές και τα φθηνά εισιτήρια, ακόμα και για Imax.
7. Η Πτώση των Φυσικών Μέσων
Η αγορά τηλεοράσεων, κονσολών και συσκευών streaming επηρεάζεται από δασμούς. Τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, και η πρόσβαση στο streaming γίνεται πιο δαπανηρή.
8. Το Τέλος των Συγχωνεύσεων;
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) φρενάρουν σε περιόδους ύφεσης. Οι CEOs είναι απρόθυμοι να πουλήσουν φτηνά. Οι δημόσιες εγγραφές παγώνουν και η αποτίμηση εταιρειών γίνεται αβέβαιη.