Με Άποψη

Κομισιόν δεξιόστροφη και... "αμερικανοβλεπούσα"


Οι εσωτερικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανατρέπονται. Η νέα “κυβέρνηση” που συγκρότησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτική. Εχει σαφές πολιτικό στίγμα και “γέρνει” πολύ δεξιά. Αναλυτές λένε ότι είναι η πιό “συντηρητική” Κομισιόν στην ιστορία του θεσμού.

Περιλαμβάνει 15 επιτρόπους από το ΕΛΚ, 2 από τα κόμματα της Ακροδεξιάς, 5 από τους Φιλελεύθερους και μόλις 4 από τους Σοσιαλιστές. Ανάμεσα τους πολλά αμφιλεγόμενα πρόσωπα, που μετά δυσκολίας θα πάρουν την απαιτούμενη έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο.

Επικρίσεις διατυπώνονται από πολλές πλευρές και για την κατανομή των χαρτοφυλακίων, η οποία δίνει ένα στίγμα των πολιτικών που σκοπεύουν να προωθήσουν η φον ντερ Λάιεν και οι πολιτικές ηγεσίες που την στηρίζουν.

Τη δεξιά στροφή επιβεβαιώνει η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης στον σκληροπυρηνικό Αυστριακό επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε «θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του Συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, στην ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε. και στην ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν “χρύσωσε το χάπι” για τους Σοσιαλιστές δίνοντας τους δύο θέσεις εκτελεστικών αντιπροέδρων και το χαρτοφυλάκιο του Στεγαστικού.

 Στις Βρυξέλλες λένε ότι η σύνθεση της Κομισιόν είναι προϊόν συνεργασίας της προέδρου φον ντερ Λάιεν με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών για την αλλαγή ισορροπιών στην ΕΕ και την αυξανόμενη παρέμβαση και επιρροή των ΗΠΑ.

Ο Τουσκ είναι ο “εκλεκτός” των Αμερικανών στην ΕΕ και με την υποστήριξη τους είχε αναδειχθεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Πολωνία, ο ρόλος του στα ευρωπαϊκά πράγματα ενισχύθηκε και το κέντρο βάρους της ΕΕ μετατοπίστηκε.

Ο φθίνων γαλλογερμανικός άξονας που εξουσίαζε επί δεκαετίες την Ευρώπη, δίνει σταδιακά τη θέση του στον άξονα Βρυξέλλες-Πολωνία-ΗΠΑ. Οι δυνατότητες της Γερμανίας περιορίζονται και το Βερολίνο θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να επιβάλει τις απόψεις του.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα