Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Κόντρα παρασκηνίου για αύξηση κεφαλαίου


Ποιοι θέλουν άμεση αύξηση κεφαλαίου, γιατί λέει «όχι» η διοίκηση του Π. Μυλωνά

Διαρκής είναι η φημολογία για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα, μέσω της οποίας θα γίνει και η ιδιωτικοποίησή της, με σημαντική μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά τις κατηγορηματικές σχετικές διαψεύσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο δεν έχουν σταματήσει οι σχετικές πιέσεις προς τη διοίκηση της Εθνικής από την πλευρά του ΤΧΣ, ενώ φέρεται να τάσσεται υπέρ της αύξησης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για το ΤΧΣ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφύγει μια βεβιασμένη έξοδο από τις τραπεζικές συμμετοχές του το 2022 και θα μετεξελιχθεί σε έναν δημόσιο επενδυτικό φορέα, που θα μπορέσει να διαχειρισθεί με ευελιξία την αποεπένδυση σε βάθος χρόνου. Αμέσως μετά, το ΤΧΣ θα λάβει εισήγηση από χρηματοοικονομικό σύμβουλο σχετικά με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του σε τράπεζες, στο οποίο δεσπόζει η θέση του 40% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης, που έχει αναλάβει από τον Μάιο καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ, έχοντας ισχυρή στήριξη από το Μαξίμου, φέρεται να προκρίνει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα, τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022. Το ΤΧΣ έχει αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, όπως ο προβληματισμός που επικρατεί στο Ταμείο έχει πολλές παραμέτρους:

  • Η Εθνική χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια όχι για στενά εποπτικούς λόγους (οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν υψηλοί), αλλά για να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης, όπου σήμερα συμμετέχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό οι αναβαλλόμενοι φόροι.
  • Μια επιτυχής αύξηση κεφαλαίου από την Εθνική θα έδινε το στίγμα της επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, καθώς θα έδινε τέλος στη μεταβατική περίοδο της κυριαρχίας του ΤΧΣ στη μετοχική σύνθεση και θα έφερνε νέους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στην τράπεζα.
  • Η παρούσα συγκυρία, όπου έχει επιβεβαιωθεί κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets είναι η πλέον κατάλληλη για να απευθυνθεί η Εθνική στην αγορά.

Με αυτή την επιχειρηματολογία φέρεται να συμπλέει και ο Αλέξης Πατέλης, που έχει αναλάβει ισχυρό ρόλο στην εποπτεία των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Εξάλλου, υπέρ της αύξησης τοποθετείται και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι είναι ανάγκη οι τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να βελτιώσουν και την ποιότητα των κεφαλαίων τους, που σήμερα υπονομεύεται από τη μεγάλη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φόρων.

Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά σε προτάσεις για αύξηση κεφαλαίου, παρότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η εισήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου της τράπεζας. Ο κ. Μυλωνάς έχει διαψεύσει από τον Μάιο με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο (στο Bloomberg) ότι η Εθνική χρειάζεται μια αύξηση κεφαλαίου σε αυτή την φάση, εκτιμώντας ότι η τράπεζα είναι η μοναδική που ολοκλήρωσε μια μεγάλη τιτλοποίηση (Frontier) χωρίς να «κάψει» κεφάλαια και μπορεί να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού χωρίς να αντλήσει νέα κεφάλαια από τους επενδυτές.

Επιπλέον, η Εθνική έχει αξιοποιήσει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα υπεραξιών και κερδών από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες τράπεζες, όπως εκτιμά η πλευρά Μυλωνά, άρα δεν υπάρχει λόγος να επισπεύσει τις κινήσεις για μια αύξηση κεφαλαίου. Όσον αφορά τη διαχείριση της συμμετοχής του ΤΧΣ, που είναι ιδιαίτερα υψηλή, η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειωθεί με κάποιο placement, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία μιας αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματά τους, κατά τα πρότυπα των αυξήσεων της Πειραιώς και της Alpha.

Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα δεν θα αργήσουν, όμως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αλλαγή της νομοθεσίας για το ΤΧΣ και να παραλάβει το Ταμείο σχετική εισήγηση από χρηματοοικονομικό σύμβουλο, κάτι που αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις