Χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει η νέα χρονιά, καθώς οι τράπεζες εντατικοποιούν τα αναγκαστικά μέτρα κατά των «κόκκινων» δανειοληπτών.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αναρτημένα προγράμματα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν συνολικά τους 2.444. Δηλαδή, στο διάστημα αυτό θα γίνονται κατά μέσο όρο περισσότεροι από 30 πλειστηριασμοί κάθε εργάσιμη μέρα.
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με τα πλάνα των τραπεζών οι πλειστηριασμοί υπολογίζεται να ξεπεράσουν συνολικά τους 12.000 στη διάρκεια του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Απριλίου λήγει η προθεσμία ένταξης στο πλαίσιο προστασίας της Ά κατοικίας, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε. Οπότε οι τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να στοχεύσουν και κύριες κατοικίες φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, που δεν κατάφεραν να καλυφθούν μέσω κάποιας ρύθμισης.
Σύμφωνα δε, με τον σημερινό ρυθμό ένταξης υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο πλαίσιο προστασίας Ά κατοικίας, λίγα θα είναι τελικά αυτά που θα αποφύγουν τον πλειστηριασμό.
Σε πέντε μήνες λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (από 1 Ιουλίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019) μόλις 124 προτάσεις δανειοληπτών για ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί.
Πάντως, το υπάρχον …δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ούτως ή άλλως αποσύρεται από την 1η Μαίου, αποδεικνύεται στην πράξη αναποτελεσματικό, για δύο βασικούς λόγους:
- τους περιοριστικούς όρους ένταξης, που αποκλείουν την πλειονότητα των «κόκκινων» δανειοληπτών
- την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, που λειτουργούν αποτρεπτικά.
Άρα στα νέα κύματα πλειστηριασμών αναμένεται να περιλαμβάνονται και μικρομεσαία διαμερίσματα, που είναι οι κύριες κατοικίες «κόκκινων» δανειοληπτών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, ενώ ακόμα και σε εκείνους που ολοκληρώνονται τα ακίνητα καταλήγουν ως επί το πλείστον πάλι στις τράπεζες.