Χρηστικά

Ξέμεινε από ρευστό ο ΕΦΚΑ και τρώει τις επενδύσεις του!


Ρευστοποιεί τοποθετήσεις 290 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις

Έντονη ανησυχία προκαλεί η δεινή οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ, καθώς η μείωση των εισπράξεών του και οι αυξημένες δαπάνες, τον οδηγούν από τα πλεονάσματα της τελευταίας τριετίας, στη δίνη των ελλειμμάτων αλλά και της αβεβαιότητας, ως προς την καταβολή των συντάξεων.

Εφόσον συνεχιστεί ή διευρυνθεί το έλλειμμα του ασφαλιστικού οργανισμού τότε θα χρειαστεί σύντομα και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι επώδυνη για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενώπιον των οικονομικών ανοιγμάτων και προκειμένου να ανταπεξέλθει στις άμεσες πληρωμές, μεταξύ των οποίων είναι οι πληρωμές των επικουρικών του ΛΕΠΕΤΕ, αποφάσισε να ρευστοποιήσει ποσό ύψους 286 εκατ. ευρώ, τις τοποθετήσεις του στο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Οργανισμών που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για μία ακόμη ρευστοποίηση, καθώς τον περασμένο Απρίλιο ο ΕΦΚΑ προέβη σε αναλήψεις από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, «έφαγε από τα έτοιμα» το ποσό του 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια, καθώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Σε ότι αφορά στο ποσό των 186 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, τα 90 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν τον Ιούλιο, τα 130 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο και τα 66 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο.

Από τα ποσά αυτά θα πληρωθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων (στις 9 Ιουλίου), καθώς οι αυξημένες επικουρικές ανά μήνα, όπως επίσης και τα αναδρομικά του ΛΕΠΕΤΕ.

Η χρήση των αποταμιεύσεων είναι συνέπεια των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ στους τελευταίους μήνες.
Το πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ που εμφάνισε τον Ιανουάριο, μειώθηκε σε 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και από τον Μάρτιο πέρασε σε έλλειμμα ύψους 389 εκατ. ευρώ και σε έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Ελλειμματικός ήταν ο ΕΦΚΑ και τον Μάιο, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία. Πάντως, τα έσοδα του Μαΐου από τη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα είναι μειωμένα κατά 32% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 καθώς εισπράχθηκαν 613 εκατ. ευρώ έναντι 899 εκατ. ευρώ πέρυσι και έναντι πρόβλεψης για την είσπραξη 940 εκατ. ευρώ.

Εφιάλτης η ανεργία

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΚΑ έχουν πληγεί από τις αναστολές πληρωμών των τρεχουσών εισφορών για χιλιάδες πληττόμενους επαγγελματίες, καθώς  και από την αδυναμία χιλιάδων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των εισφορών τους ή να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί.

Επίσης κόστισαν οι μαζικές αναστολές συμβάσεων που προχώρησαν οι επιχειρήσεις κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις εισφορές των οποίων θα τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, από την αύξηση της ανεργίας. Οι εργατολόγοι υπολογίζουν ότι για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας, που αναλογεί σε περίπου 60.000 νέους ανέργους, η απώλεια των εσόδων του ΕΦΚΑ είναι 270 εκατ. ευρώ.

Αν η ανεργία αυξηθεί από το 16,5% στο 22-23%, δηλαδή περίπου κατά 5-6 μονάδες, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι φορείς, τότε η «ζημιά» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ θα είναι 1,4 με 1,6 δισ. ευρώ.

Καθίσταται  σαφές ότι το ασφαλιστικό σύστημα, 3,5 χρόνια μετά τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και μισό χρόνο μετά τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και εφόσον η ανεργία διατηρηθεί στα επίπεδα του 20% τότε θα χρειαστεί σύντομα και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι επώδυνη για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα