Οικονομία

Κύμα απολύσεων με την επάνοδο στην «κανονικότητα» και το ν/σ για τα εργασιακά 


Η σταδιακή επιστροφή της αγοράς σε κάποιου είδους κανονικότητα, με ταυτόχρονη «αποσωλήνωση» των πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρατική στήριξη εκτός από την αναπτέρωση των προσδοκιών, γεννά και φόβους για την τύχη σημαντικού τμήματος εργαζομένων. 

Συνδικαλιστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι διαμορφώνονται δυσμενέστερες συνθήκες στην ήδη ζοφερή αγορά εργασίας, από την άρση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις. 

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι εργοδότες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μέρος των απωλειών εσόδων, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος με απολύσεις, με το τέλος των αναστολών συμβάσεων. Σημειώνεται, ότι οι εργοδότες που έχουν κάνει χρήση του μέτρου δεσμεύονται, για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε ίσο χρόνο με τη διάρκεια των αναστολών.  Αυτή όμως η ρήτρα δεν τους αφαιρεί τη δυνατότητα των ...φθηνότερων λύσεων, με αντικατάσταση εργαζομένων, που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, από άλλους χαμηλότερα αμειβόμενους, είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης.  

Οι φόβοι για εκτεταμένες απολύσεις με το τέλος των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντείνονται από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Κι αυτό καθώς αφενός με την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου, μέσω ατομικών συμβάσεων, οι εργοδότες έχουν την ευχέρεια «να βγάζουν τη δουλειά» με λιγότερο προσωπικό και αφετέρου απελευθερώνονται οι απολύσεις, αφού ακόμα και αν κάποιες κριθούν παράνομες με δικαστική απόφαση οι εργαζόμενοι δεν θα επαναπροσλαμβάνονται, αλλά οι υποθέσεις θα κλείνουν με προσαυξήσεις αποζημιώσεων. 

Αναμφισβήτητα οι επόμενες μήνες θα είναι κρίσιμοι, με συνδικαλιστικούς κύκλους να επισημαίνουν ότι προς το παρόν οι εργοδότες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τόσο τα αποτελέσματα της επανεκκίνησης της αγοράς, όσο και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά μέσα στον Μάϊο. 

Σημειώνεται, ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους,  οι αναστολές συμβάσεων εργασίας μειώθηκαν κατά περισσότερες από 170.000 (από 645.054  σε 472.899). Η μείωση θα συνεχιστεί με εντονότερο ρυθμό τον Μάϊο, καθώς τέθηκαν εκτός μέτρου πολλοί ΚΑΔ και προστέθηκαν νέοι κόφτες.  

Υπενθυμίζεται, ότι η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα το 2021 θα διατηρηθεί στο 16,3%, -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ενώ το 2022 θα μειωθεί ελαφρά στο 16,1%, καθώς θεωρεί ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα ανακάμψει αργά. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα