Οικονομία

Kύμα πτωχεύσεων αναμένεται στη Γερμανία


Οι επιδημιολόγοι δικαιώθηκαν, ο κορωνοϊός επιμένει, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη Γερμανία. Η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης, εκτιμά το γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Οικονομίας (DIW). Εντούτοις, τα μέτρα αυτά  δεν θα αποτρέψουν ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τη νέα χρονιά δεν εμπνέουν αισιοδοξία -το αντίθετο μάλιστα. Το Ινστιτούτο DIM υπολογίζει ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα δοκιμάσει σκληρά τους Γερμανούς επιχειρηματίες ή όσους καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα αυστηρά μέτρα lockdown, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθούν και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Για το 2021 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει και πάλι σε νέο δανεισμό-ρεκόρ ύψους 180 δισ. ευρώ. Ομως ακόμη κι αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας. Το Ινστιτούτου υπολογίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει γύρω στα 400 δισ. ευρώ.

Το θηριώδες αυτό ποσό δεν ανταποκρίνεται στα κάπως αισιόδοξα σενάρια κυβερνητικών εκπροσώπων για σχετική αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Θα συνεχισθεί η συρρίκνωση;

Τι πήγε άραγε στραβά; «Απλά υποτιμήσαμε πόσο ισχυρό είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας», τονίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του DIW. «Και φοβάμαι ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για το 2021. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον στο έσχατο σημείο, δεν έχουν άλλα αποθέματα κι αντιμετωπίζουν το φάντασμα της χρεοκοπίας. Δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία στο ότι η ανεργία αυξάνεται πάλι και ότι η παγκόσμια οικονομία δεν ανακάμπτει με το ρυθμό που επιθυμούσαμε. Το ρίσκο συνεχίζει να είναι τεράστιο. Φοβάμαι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η συρρίκνωση της οικονομίας όσο καιρό χρειαστεί για να θέσουμε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα πανδημίας».  

Το σενάριο που περιγράφει ο Γερμανός οικονομολόγος προκαλεί τρόμο, γιατί περιγράφει ως αναπόφευκτο αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει: το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από πιθανό λουκέτο επιχειρήσεων που θα επιφέρει και αύξηση της ανεργίας.

 Θέμα χρόνου το κύμα πτωχεύσεων

«Το κύμα πτωχεύσεων είναι ίσως αναπόφευκτο. Το θέμα δεν είναι αν θα έρθει, αλλά πότε. Διότι το κράτος πήρε φέτος δύο μέτρα: Πρώτον, κατήργησε για την φετινή χρονιά την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης στον εισαγγελέα πρωτοδικών, την οποία όφειλε ο επιχειρηματίας να καταθέσει εντός προθεσμίας μερικών εβδομάδων. Και δεύτερον, το κράτος στήριξε δυναμικά όχι όλους, αλλά πάρα πολλούς επιχειρηματίες. Αυτοί οι δύο παράγοντες αναχαίτισαν τις πτωχεύσεις, οδήγησαν ίσως ακόμη και στη μείωσή τους μέσα στο 2020. Αυτό δείχνει ότι έχουμε να περιμένουμε ακόμη πολλά. Το ερώτημα είναι πότε».     

Ο Μαρσέλ Φράτσερ είναι της άποψης ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, το πακέτο των 180 δισ. ευρώ δεν θα φτάσει για να καλύψει τις οικονομικές απώλειες. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη. «Δεν ανησυχώ, το κράτος διαθέτει τους πόρους. Εάν πρόκειται να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα επιχειρήσεων, θα είναι ποσά τα οποία έχουν επενδυθεί σωστά».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα