Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή όταν ρουκέτες έπληξαν πάρκο στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην πόλη.
«Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν» όταν πέντε ρουκέτες έπληξαν κατοικημένους τομείς της Τρίπολης, εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΚΕΣ, ο Αμίν αλ Χασέμι.
«Πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και ένας από αυτούς ακρωτηριάστηκε» μετά τον βομβαρδισμό, πρόσθεσε.
Επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο Χασέμι διευκρίνισε ότι οι τομείς που βομβαρδίστηκαν ήταν μια πλατεία κι ένας δρόμος στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων αδιακρίτως, από χερσαία μέσα και από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) καταγράφονται ολοένα πιο συχνά στην πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση κατηγορεί για αυτές τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.
Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει καταδικάσει τις «επιθέσεις που διαπράττονται αδιακρίτως» στην Τρίπολη.
Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς αυτού του είδους.
Τον Απρίλιο του 2019, ο Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΣ. Ωστόσο ο ΛΕΣ έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα ήττες σε διάφορα μέτωπα, που αποδίδονται από ορισμένους αναλυτές στην εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Η σύρραξη, που επιδεινώνεται εξαιτίας των επεμβάσεων ξένων δυνάμεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι, κι έχει αναγκάσει τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη Λιβύη επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από χώρες-μέλη του NATO.
πηγή: ΑΠΕ