Το αεροπορικό χτύπημα στην "τουρκική" βάση Al-Watija στη Λιβύη έδειξε ότι αναβαθμίστηκαν οι επιχειρήσεις από την πλευρά Χαφτάρ και πως τα τουρκικά οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαεροπορικά και ραντάρ δεν είναι αυτά που διαφημίζει η Άγκυρα.
Κανένας δεν ανακοίνωσε σε ποια αεροπορία ανήκαν τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν το χτύπημα με δεδεομένα από δορυφόρο, ούτε η Τρίπολη, ούτε η Τουρκία, και είναι γεγονός πως είτε μπήκε "νέο δυνατό πιόνι στη σκακιέρα" της Λιβύης, είτε κάποιος από τους μεγάλους παίκτες αποφάσισε να χρησιμποιήσει νέα τεχνολογία.
Διότι οι τουρκικές είναι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και τουλάχιστον στη βάση που θέλουν να φτιάξουν είχαν σοβαρή παρουσία, ενώ ούτε η Άγκυρα, ούτε ο GNA τόλμησε να κατονομάσει που ανήκαν τα μαχητικά που έκαναν το βομβάδρισμό.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τελευταία έχει περιορίσει τις δηλώσεις για τη Λιβύη, και αφήνει, Ακάρ, Τσαβούσογλου και άλλα στελέχη να κάνουν δηλώσεις, τρέχει να προλάβει διότι η Λιβύη δεν είναι Συρία και το μέτωπο που άνοιξε από το πουθενά με τη Γαλλία, λόγω της τουρκικής υπερβολής να στοχεύσει γαλλική φρεγάτα και της χλιαρής αντίδρασης του ΝΑΤΟ, δε θα κλείσει εύκολα.
Επίσης η Αϊγυτπος δεν πρόκειται να υποχωρήσει διότι κάθε μέτρο που χάνει ο Χάφταρ σημαίνει ότι οι Αδελφοι μουσουλμάνοι είναι πιο κοντά στα σύνορά της.
Έτσι ο Ερντογάν μέσω της διπλωματίας της "υψηλής πύλης" προσπαθεί να επηρρεάσει κυρίως τη Γερμανία και την Ιταλία να λειάνει τις όποιες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, αλλά η Ιταλία ενδιαφέρεται κυρίως για τις μεταναστευτικές ροές, ενώ η γερμανική αντίδραση για τη Συρία, έστω και καθυστερημένα δείχνει ότι δεν είναι καλό το κλίμα για την Τουρκία.