Οικονομία

Λογιστικό τρικ για το πλεόνασμα!


Η κυβέρνηση ζητάει από τους Ευρωπαίους να μετράνε στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα έσοδα από κεντρικές τράπεζες.

Σχέδιο «Β» για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να ανοίξει περισσότερος χώρος για την υλοποίηση φοροελαφρύνσεων, σκοπεύει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας στο άνοιγμα μιας συζήτησης για αλλαγή του μεσοπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, που συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και μια νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να γίνει δεκτό ένα λογιστικό τρικ, μια αλλαγή στον τρόπο μέτρησης του δημοσιονομικού αποτελέσματος σύμφωνα με τους κανόνες της μετα-προγραμματικής επιτήρησης. Ειδικότερα, να μετρούν στον ορισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα, και τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από τα κέρδη που είχε το Ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).

Αυτά τα κέρδη έχει συμφωνηθεί να αποδεσμεύονται προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ρυθμό 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο έως και το 2022, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης.

Η Eurostat, όπως βέβαια και η ελληνική Στατιστική Αρχή, περιλαμβάνουν στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος τα έσοδα αυτής της κατηγορίας. Και ο υπολογισμός του ελλείμματος με αυτό τον τρόπο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 εμφανίσθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 381 εκατ. ευρώ, ενώ, εάν δεν είχαν υπολογισθεί τα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, θα εμφανιζόταν πρωτογενές έλλειμμα 263 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, τα έσοδα από τις κεντρικές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ελλείμματος στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης μετά το μνημόνιο. Αν αυτό άλλαζε, η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφάλιζε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο σχεδόν τριών μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο ως και το 2022, δηλαδή ουσιαστικά θα μειωνόταν ο στόχος για το πλεόνασμα, χωρίς όμως αυτός να αναθεωρηθεί και να απαιτηθεί μια περίπλοκη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί το φθινόπωρο, στις διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020. Αν η κυβέρνηση επιτύχει να γίνει δεκτή η αλλαγή από φέτος, θα γίνει ευκολότερη και η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε από τα μέτρα του περασμένου Μαΐου (13η σύνταξη κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος στατιστικής απεικόνισης του πλεονάσματος από το 2020, ώστε να καταρτίσει η κυβέρνηση τον πρώτο της προϋπολογισμό με μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup