Διεθνή

Λυγίζει η Ουκρανία – Έτοιμη για συνθηκολόγηση με τους όρους του Πούτιν


Ναι λέει ο Πούτιν στις συνομιλίες με το Κίεβο

Έτοιμη για συνθηκολόγηση, αποδεχόμενη και τον εξόχως κομβικό όρο της ουδετερότητας της Ουκρανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, που θέτει μετ΄ επιτάσεως η Ρωσία, εμφανίζεται η ουκρανική κυβέρνηση. Υπό το βάρος της δυσμενούς στρατιωτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει ολοκληρωτικά, εισερχόμενες μάλιστα στο Κίεβο, η κυβέρνηση Ζελένσκι φαίνεται να λυγίζει, αποδεχόμενη τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Μόσχα.

Οδηγείται επί της ουσίας σε συνθηκολόγηση με τους όρους και τις παραμέτρους που έχει ορίσει το Κρεμλίνο. Ενας εκ των απαράβατων όρων που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η Ουκρανία να διακόψει πλήρως και οριστικώς κάθε σχέση και συνεργασία με τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Για «ουδέτερο καθεστώς» κάνει λόγο η Μόσχα, όμως άπαντες γνωρίζουν άριστα ότι αυτό που επιθυμεί είναι να «προσαρτήσει» πάλι την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της και να την αποκόψει από κάθε δεσμό με τη Δύση. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει-επιβάλλει την αντικατάσταση της υπάρχουσας κυβέρνησης στην Ουκρανία, τοποθετώντας στα ανώτατα αξιώματα, ανθρώπους της αρεσκείας της.

Ακόμη και έτσι, όμως, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται στην «καρδιά» της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει πολλές επιλογές. Είναι ζήτημα ημερών, μάλλον αναπόφευκτο να καταλυθεί κάθε αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων και το Κίεβο να πέσει στα χέρια των Ρώσων. Με γνώμονα να σταματήσει η αιματοχυσία, για έναν αγώνα που μοιάζει με μάταιο τη δεδομένη στιγμή, η ουκρανική κυβέρνηση κάνει ανοίγματα για διάλογο προς τη Μόσχα.

«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ria Novosti, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μάχες γίνονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε για συνομιλίες για να σταματήσουμε τους θανάτους», είπε χαρακτηριστικά.

 Ανοιχτός ο Πούτιν για συνομιλίες με το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

« Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV. «Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα