Υγεία

«Ψίχουλα» οι μισθοί των ειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες


Στους «τελευταίους και καταϊδρωμένους» μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα βάσει των μισθών που εισπράττουν οι ειδικευμένοι γιατροί σε κάθε χώρα.

Με την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται καθημερινά και το κόστος ζωής να είναι στα ύψη, οι Έλληνες γιατροί καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 3.500 ευρώ τον μήνα, όταν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία εισπράττουν μηνιαίως 12.500 ευρώ, στη Γαλλία 7.000 και στην Ισπανία 6.500 ευρώ.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα έχει μείνει δεκαετίες πίσω στην αποζημίωση της μισθωτής εργασίας στους γιατρούς και όχι μόνον...

Το iatronet.gr παρουσιάζει τον ακόλουθο πίνακα, ο οποίος προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, με βάση δεδομένα από τα έτη 2021 και 2022.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πριν από την Ουγγαρία. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή, με μισθούς άνω των 21.000 ευρώ στους ειδικευμένους γιατρούς, ενώ ψηλά είναι και χώρες όπως η Πολωνία (89.978 ευρώ).

Ετήσιες απολαβές ειδικευμένων γιατρών 

Χώρα Μισθός
Λουξεμβούργο 258.552
Ιρλανδία 176.557
Ολλανδία 163.384
Γερμανία 148.400
Φινλανδία 121.622
Βέλγιο  117.151
Πολωνία 89.978
Γαλλία 86.520
Ισπανία 80.449
 Ιταλία 78.044 
Εσθονία  52.686 
Πορτογαλία  42.596 
 Ελλάδα 41.158 
Ουγγαρία 21.257

Διαφορές

Τα παραπάνω ποσά δεν αποτυπώνουν ακριβώς την εικόνα, η οποία είναι πολύ χειρότερη για τη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι πως στο Λουξεμβούργο, το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός ειδικευμένου γιατρού μπορεί να φτάσει τα 330.000 ευρώ και στην Ολλανδία τα 240.000 ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ τον μήνα σε ένα γιατρό του ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς, ενώ η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα.  Όπως είπε, η αμοιβή για την εφημέρευση ενός αναισθησιολόγου είναι 250 ευρώ και δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. 

«Η ιδέα να πάμε τον γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Οι μεγάλοι μισθοί στην Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή», σημείωσε.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Προσφεύγουμε για μισθούς - συνθήκες εργασίας των γιατρών

Στα ευρωπαϊκά όργανα θα προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για το θέμα των χαμηλών απολαβών και των συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι γιατροί.

«Οι αριθμοί για τους μισθούς των γιατρών στην Ελλάδα είναι σαφείς, αλλά δεν περιγράφουν τις μεγάλες διαφορές στις συνθήκες εργασίας», αναφέρει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο μικρότερος αριθμός των γιατρών στα ελληνικά νοσοκομεία οδηγεί σε τρομακτική πίεση, ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τούς επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας θέματα ασφάλειας ασθενών και γιατρών. Όπως εξηγεί, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη του έργου των γιατρών, η οποία στην Ελλάδα παρέχεται από τους ειδικευόμενους γιατρούς! 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επικαλείται το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τη 44χρονη αναισθησιολόγο του "Γ. Παπανικολάου", η οποία έπαθε εγκεφαλικό μετά από 16 συνεχείς ώρες σε χειρουργική αίθουσα στην εφημερία. Με αφορμή το θέμα αυτό, το προεδρείο του Συλλόγου έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία καταγγέλλει ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των γιατρών. Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή τους «στον ελάχιστον δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα