Ελλάδα

Παφίλης: «Πρέπει να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό»


Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, κατά των πολέμων, αλλά και της ελληνικής εμπλοκής σε αυτούς, σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και πλήθος κόσμου υποδέχτηκαν το απόγευμα της Κυριακής τους Ειρηνοδρόμους της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Η Πορεία είχε ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και οι Δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βάιος Τσαπρούνης, Υπολοχαγός εν ενεργεία, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Ωρίων Παπαδάκης, σμηνίτης και Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, στην εκδήλωση τερματισμού της 41ης Μαραθώνιας Πορείας για να καταδικάσουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Για να απαιτήσουμε να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Για να επιστρέψει εδώ και τώρα η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ερυθρά Θάλασσα. Για αποχώρηση της Ελλάδας από την αποστολή "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ και επιστροφή της πυροβολαρχίας των "PATRIOT" από τη Σαουδική Αραβία. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, που εδώ και έξι μήνες πεθαίνει από τη γενοκτονία, από τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες Μαραθωνοδρόμους που συμμετείχαν στη φετινή Πορεία. Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στην 41η Μαραθώνια Πορεία. Χαιρετίζουμε τη νεολαία, που με τη μαζική της παρουσία σήμερα φανερώνει πως η νέα γενιά δεν θέλει και δεν θα γίνει κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» πρόσθεσε.

«61 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, οι θερμές πολεμικές εστίες στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, σε δεκάδες σημεία σε όλη την υδρόγειο κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει περισσότερο η αντιιμπεριαλιστική πάλη» ανέφερε ο Θ. Παφίλης.

Όπως είπε, «ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949, που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για επεμβάσεις και πραξικοπήματα, για το μακέλεμα δεκάδων λαών, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν παράγοντα "ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας" και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως όφελος για τον λαό μας. Σημειώνουμε ιδιαίτερα πως αποτελεί πρόκληση και προσβολή στα εκατομμύρια νεκρών από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις η δήλωση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία». Καλούμε τον προοδευτικό κόσμο όχι απλά να βγάλει συμπεράσματα από την κατάντια και τον ξεπεσμό του, αλλά να εγκαταλείψει τους παπαγάλους της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας που ξεπερνούν ακόμα και τα άλλα αντιδραστικά παραδοσιακά αστικά κόμματα. Η θέση του βρίσκεται στο πλάι του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Με τους λαούς και όχι με τους εγκληματίες φονιάδες τους».

Σημείωσε ακόμα ότι φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Η ΕΕΔΥΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, στο παραπέρα άπλωμα και δυνάμωμα της δράσης του».

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στις πολεμικές εστίες στο έδαφος της Ουκρανίας και στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας «καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού γιατί με την πολιτική τους έχουν εμπλέξει τη χώρα μας μέχρι στιγμής σε δυο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία».

«Η διατήρηση της "συνοχής" στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας συνδέονται με τον λεγόμενο Οδικό Χάρτη για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για επώδυνους συμβιβασμούς εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και της χώρας. Και αυτό επιβεβαιώνεται και με τις τελευταίες δηλώσεις για θαλάσσια πάρκα» είπε.

Κατήγγειλε την περαιτέρω «στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, όπως καταγράφεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και 'Αμυνας (ΚΠΑΑ) και στη δημιουργία της δικής της πολεμικής μηχανής, ικανής να δρα τόσο αυτόνομα όσο και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ».

«Ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη καλούμε τον λαό να καταδικάσει τον χαρακτήρα και τον βρώμικο ρόλο της ΕΕ. Να αποδυναμώσει με τη δράση, αλλά και με την ψήφο του τα κόμματα και τις πολιτικές που σπέρνουν τη φτώχεια, την ακρίβεια, τους πολέμους, την προσφυγιά» τόνισε.

Κατήγγειλε, ακόμα το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τον επικίνδυνο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό και να πάψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να υπηρετούν τα αιματοβαμμένα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

«Έχουμε πίστη στη δύναμη που έχει ο λαός ώστε να συγκρουστεί, να διαμορφώσει με την πάλη του τους όρους για να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τις συμμαχίες τους και με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα να ανοίξει τον δρόμο για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους άλλους λαούς.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση» τόνισε ο Θ Παφίλης.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση από το μουσικό σύνολο της ΚΝΕ και μέλη του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα