Αγορές

Μάχες οπισθοφυλακών στο χρηματιστήριο


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο ΧΑ, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κι ενώ υπάρχει προβληματισμός για την έκβαση της προσπάθειας δραστικού περιορισμού των κόκκινων δανείων και για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες.

Πηγή ανησυχιών για τις αγορές η  επιδημία κορωνοϊού, που μπορεί να έχει αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία και σε πολλούς επιχειρηματικούς. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις κεφαλαίων από μετοχές  και εμπορεύματα σε  ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Επικεφαλής της κούρσας τα ελληνικά κρατικά χρεόγρφα, που σημειώνουν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ τιμών/αποδόσεων.

Στο ΧΑ αυτά τα “καλά νέα” αντισταθμίζονται από κινήσεις χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Παράλληλα όμως, παρατηρείται σήμερα αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από επιθετικούς παίκτες, που βλέπουν ευκαιρίες και ποντάρουν σε αναστροφή κλίματος τις επόμενες μέρες.
Αποτέλεσμα οι έντονες διακυμάνσεις και ο αυξημένος τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις και συνεχίζεται με αλλαγή σκηνικού. Οι δείκτες σημείωσαν χαμηλά στις 12:00 και στη συνέχεια ανακάμπτουν, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.  Οι διακυμάνσεις θα συνεχισθούν και η εικόνα μπορεί να αλλάξει πάλι ώς το κλείσιμο.

Μετοχές και δείκτες

Το ζήτημα  είναι πλέον πού μπορεί να ισορροπήσουν προσφορά-ζήτηση και αν μπορεί να αντέξει η βραχυχρόνια στήριξη στις 900 μονάδες, που τέθηκε νωρίτερα σε δοκιμασία.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 899,99 μονάδες (-1,20%) και τώρα βρίσκεται στις 906,4 με απώλειες 0,50%.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,35% υποχωρώντας στις 2.270,5 μονάδες. Στο -0,35% ο FΤ40M των mid caps.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης , κινήθηκε από -1,76% μέχρι +0,40% και τώρα είναι σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα της Παρασκευής. Με θετικό πρόσημο  η Alpha (+1,3%)  και η Εθνική (+0,3%). Στο κόκκινο Eurobank  και Attica -1,6%,  Πειραιώς -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 4 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. Προηγούνται ΑΔΜΗΕ +1,1%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,7% Ελλάκτωρ +0,5%.
Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ -1,8%,  ΔΕΗ -1,6%,  Lamda,  Τιτάν και ΕΛΠΕ -1,3%,  Aegean -1,2%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο Κέκροψ +2%, Profile +1,3%, Elton +1,3%. Στο κόκκινο ΟΛΘ -2,2%, Cenergy -1,8%, Ιντρακάτ -1,5%, Ικτίνος -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα