Πολλαπλώς επηρεάζει την αγορά η υπόθεση των Folli Follie, που φαίνεται ότι εξελίσσεται σε κάτι πολύ σοβαρότερο από μια δημόσια αντιπαράθεση μιας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας με ένα ακτιβιστικό fund, από τη στιγμή που η εισηγμένη δήλωσε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς αδυναμία αποστολής στοιχείων για τις οικονομικές της καταστάσεις, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ταμπλό η μετοχή.
Είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του fund Quintessential Capital Management, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία για το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι πρόκειται απλώς για μια συκοφαντική επίθεση κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η εταιρεία έχει χάσει τα τρία τέταρτα της χρηματιστηριακής της αξίας μέσα σε είκοσι ημέρες, ενώ η ομολογία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν μπορεί να στείλει βασικά στοιχεία για τις οικονομικές της καταστάσεις, όπως αυτά που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα, ενισχύει την πειστικότητα των ισχυρισμών της QCM και αφήνει στην εταιρεία μόνο μία ελπίδα να ξεπεράσει αυτή την κρίση: να βγει «καθαρός» ο έλεγχος που διενεργεί η Ernst Young στα βιβλία όλων των εταιρειών του ομίλου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ, από όπου προέρχεται το 70% των πωλήσεων, αλλά ως τώρα ελεγχόταν από ένα παγκοσμίως άγνωστο κινεζικό οίκο ελεγκτών.
Η κρίση με την Folli Follie επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στην αγορά, καθώς:
- Η αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αδυνατίζει και πλέον οι σοβαροί επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, επιβάλλουν ένα premium για να καλυφθούν έναντι του κινδύνου να έχει μια εταιρεία παραποιήσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις οικονομικές της καταστάσεις. Αυτό το premium αναξιοπιστίας θα επιβαρύνει συνολικά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, εκτιμούν αναλυτές.
- Πλήθος ξένων επενδυτών, με σημαντικότερο εξ αυτών την Fidelity, που διατηρούσε μεγάλη θέση στη μετοχή, βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι, σε μια μετοχή που έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της και τελεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, με αβέβαιο το χρόνο επιστροφής της στο ταμπλό.
- Οι τράπεζες σπεύδουν να καλύψουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο, ζητώντας πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως τη δέσμευση μετοχών που κατέχει η Folli Follie και διατηρούν σημαντική αξία (Duty Free κ.α.). Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχουν αυτό το στόχο, αφού υπάρξουν στην εξίσωση και οι κάτοχοι δύο σειρών ομολογιών της εταιρείας και πιθανόν να υπάρχουν όροι στις εκδόσεις που απαγορεύουν την παροχή εξασφαλίσεων σε άλλους πιστωτές χωρίς άδεια από τους ομολογιούχους.