Χρηστικά

Μαζικούς ελέγχους στα «κλειστά» ακίνητα ξεκινά η ΑΑΔΕ


Προβλέπονται διασταυρώσεις μέσω των ρολογιών του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και επιτόπιοι έλεγχοι όπου εμφανίζονται υψηλές καταναλώσεις ρεύματος

Μπαράζ ελέγχων σε κατοικίες και γραφεία που δηλώνονται στην Εφορία ως «κλειστά» θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής των μισθωμάτων.

Ο μεγάλος αριθμός των «κενών» κατοικιών που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έχει προκαλέσει υποψίες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και για κρυφές ενοικιάσεις ή χρήση των εν λόγω ακινήτων που απαγορεύονται από τη φορολογική νομοθεσία.

Υπό την πίεση του προβλήματος στέγασης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί στην καταγραφή των δηλωθέντων κενών αλλά συγχρόνως η ΑΑΔΕ, προχωρεί σε ελέγχους και διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί η πραγματική τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνουν διασταυρώσεις μέσω των ρολογιών του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και με επιτόπιους ελέγχους, όπου εντοπίζονται μεγάλες καταναλώσεις, ενώ υποτίθεται ότι η κατοικία είναι κλειστή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαβιβάζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

  • Αριθμό Παροχής,
  • ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
  • Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
  • Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
  • Ημερολογιακό έτος αναφοράς,

Η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων, είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2013.

Δηλαδή η Εφορία διαθέτει τα στοιχεία καταναλώσεων ρεύματος όλων των ακινήτων της χώρας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τσεκάρει τις καταναλώσεις ώστε να διαπιστώσει εάν η κατοικία κατοικείται ή κατοικήθηκε κάποια περίοδο στο παρελθόν χωρίς να δηλωθούν ενοίκια στην Εφορία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι εκατομμύρια οι μετρητές, δεν διασταυρώνονται όλοι, αλλά ορισμένοι δειγματοληπτικά.

Πάντως, από τους αρχικούς κύκλους των διασταυρώσεων εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες:

  • Να ενοικιάζουν κατοικία είτε με μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια μίσθωση αλλά δηλώνεται στην Εφορία. ως «κλειστή».
  • Να ενοικιάζουν την κατοικία, δηλώνοντας όμως χαμηλό ενοίκιο και όχι το πραγματικό για να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκριθεί το ενοίκιο που δηλώνεται με τα μισθώματα αντίστοιχων ακινήτων της ίδιας περιοχής, ενώ θα ελεγχθούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδιοκτήτη και των συγγενικών του προσώπων για «ύποπτες» πιστώσεις.
  • Να ενοικιάζεται η κατοικία με βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά να μην δηλώνονται όλες τις εισπράξεις. Το ακίνητο είναι  στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά δηλώνεται ότι ενοικιάζεται π.χ. 30 μέρες της σεζόν μια ή δύο φορές στη σεζόν, αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζεται περισσότερες.

Υποψίες κινούν οι εκμεταλλευτές ακινήτωνη μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά κατόπιν εμφανίζουν απότομη πτώση των εισπράξεων, όταν η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γίνεται έλεγχος των καταθέσεων και των πιστωτικών τους καρτών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα