Χρηστικά

Με τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι φόροι μεταβίβασης και τα τεκμήρια! 


Μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ισχύουν άμεσα οι νέες τιμές εφορίας που εφαρμόζονται από χθες και από την 1-1-2019 για τους υπόλοιπους 19 φόρους

Με τις παλιές αντικειμενικές θα πραγματοποιούνται στους επόμενους έξι μήνες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν χθες ισχύουν μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Αυτό διευκρινίζει η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ και ορίζει τον χρόνο εφαρμογής των νέων τιμών στους 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. 
Ειδικότερα προβλέπει ότι η απόφαση που καθορίζει τις νέες τιμές των ακινήτων ισχύει από την 1-1-2019. Η επίμαχη φράση (τελευταία παράγραφος της πολυσέλιδης απόφασης) αναφέρει συγκεκριμένα: «Η ισχύς της παρούσας απόφασης ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ωστόσο στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, λίγο μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, ορίζεται ότι οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018.
Δηλαδή, από τους 20 φόρους και τέλη που επηρεάζουν οι αντικειμενικές αξίες, μόνο για τον ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστούν φέτος, ενώ για τους υπόλοιπους 19 φόρους θα ισχύουν από την 1-1-2019.

Κάποιοι θα βιαστούν, άλλοι θα περιμένουν

Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης των ακινήτων, επί συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, θα γίνουν με τις παλιές τιμές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ενδιαφερόμενοι πωλητές και αγοραστές ακινήτων και γενικά η κτηματαγορά, που γνωρίζει σε ποιες τιμές θα μεταβιβάσει τα ακίνητα, τόσο στο τρέχον εξάμηνο (παλιές τιμές) όσο και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, που θα ισχύσουν οι νέες τιμές.
Πρακτικά αυτό τους λύνει τα χέρια αφού γνωρίζουν ήδη τις τιμές προ και μετά της αναπροσαρμογής. Ειδικότερα:

  1. Στις 3.792 ζώνες όπου οι τιμές αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν πρόκειται να προβούν σε αγορά ή πώληση ακινήτου, συμφέρει η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, ώστε να προλάβουν τις νέες τιμές και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης.
  2. Στις 2.122  ζώνες όπου οι τιμές θα μειωθούν από την 1-1-2019, συμφέρει η αναβολής της όποιας δικαιοπραξίας επί ακινήτων, ώστε αυτή να γίνει από το 2019 με βάση τις νέες τιμές, που θα είναι μειωμένες, και άρα μειωμένος και ο φόρος μεταβίβασης.
  3. Στις 4.302 ζώνες, όπου οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την επιλογή του χρόνου διενέργειας της συναλλαγής.

Αναβολή ενός έτους για τα τεκμήρια

Αναβολή επέρχεται και στην επίδραση των τεκμηρίων. Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των φορολογουμένων, καθώς η αξίας των κατοικιών υπολογίζεται με συντελεστές επί της ισχυουσών τιμών.
Καθώς οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ από την 1-1-2019, θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των τεκμηρίων των ακινήτων του έτους 2019, για τα οποία ο φορολογούμενος θα υποβάλλει δήλωση το 2020.
Δηλαδή για το τεκμήριο της χρήσης 2018 (θα φορολογηθεί το 2019) δεν αλλάζει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αυξάνονται από φέτος τα τεκμήρια για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που καταγράφηκαν ανατιμήσεις και αντίστοιχα, δεν μειώνονται από φέτος τα τεκμήρια για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου μειώθηκαν οι τιμές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα