Πολιτική

MED9: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν


Tετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της MED9 στη Βαλέτα της Μάλτας, με τους δύο ηγέτες να συζητούν εκτός από την τρέχουσα ατζέντα της συνόδου που είναι το μεταναστευτικό, και το επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και διμερή θέματα, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Γάλλο πρόεδρο για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας,  ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ε.Ε. οφείλει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, εστιάζοντας στη φιλοσοφία της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες των MED9.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, ενώ στο περιθώριο των εργασιών είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν εστίασαν στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού που ήταν και το αντικείμενο της συνόδου των MED9. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης που θεωρείται «κλειδί» για να υπάρξει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας είναι και η αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας των επιστροφών, κάτι που μπορεί να αποτελεί διμερές θέμα, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις καθώς τα αιτήματα της Αγκυρας περνούν από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις