Πολιτική

Μεγάλη συμμετοχή ξενοδόχων στη γενική συνέλευση του Ξ.Ε.Ε.


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η 5η γενική συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo. Ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έκανε έκκληση συνένωσης των δυνάμεων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας, στις δύσκολες στιγμές που περνά ο κλάδος.

Στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης, που είχε υιοθετήσει το σύνθημα «ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας», συμμετείχαν πλέον των 1.000 ξενοδόχων και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, η αν. υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, η τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. κα Φωτεινή Αραμπατζή και ο γ. γ. Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού, με βασικά εργαλεία τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί κατ' εξοχήν παράδειγμα εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και αυξημένης ροπής στην καινοτομία. Ειδική αναφορά έκανε στην οικονομία διαμοιρασμού και στη συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου, που θα διευθετεί τα θέματα φορολόγησης, λειτουργίας και ασφάλειας του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος. «Γνωρίζουμε επίσης το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ξενοδοχείων προς τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ επεξεργάστηκε νέο πρόγραμμα διακανονισμών παρέχοντας μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης των μακροχρόνιων οφειλών και περισσότερες δόσεις. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Υπουργείου μας με τη ΔΕΗ, έχει προβλεφθεί, ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή μόλις του 10% της συνολικής οφειλής» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Η αν. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά κάνοντας απολογισμό του έργου της το 2016 επισήμανε ότι: «σε ένα βράδυ κρίθηκε η τουριστική χρονιά. Τη βραδιά των capital controls. Διαχειριστήκαμε την έκτακτη κρίση με τα συναρμόδια Υπουργεία, με άμεσα αντανακλαστικά και με τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου οι επισκέπτες να μην επηρεαστούν στις συναλλαγές τους και στις διακοπές τους στη χώρα μας.

Τις επόμενες ημέρες διαχειριστήκαμε επικοινωνιακά την κατάσταση με επίθεση ενημέρωσης και συνεντεύξεων στο εξωτερικό, για εκπέμψουμε σιγουριά ως προορισμός, ώστε να μην υποστούμε δυσφήμιση και κύμα ακυρώσεων». Αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παράνομων καταλυμάτων τόνισε : «έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οικονομία διαμοιρασμού.

Έχοντας μελετήσει την ανάπτυξη του μοντέλου αυτού στο εξωτερικό, και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, θα είμαστε σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από την συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει άμεσα στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών με στόχο την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των επιχειρούντων στον τομέα του τουριστικού καταλύματος. Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας, με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παραοικονομίας και των στρεβλώσεων που αυτό επιφέρει στη λειτουργία της αγοράς. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, που χωρίς να πνίγει την δραστηριότητα αυτή, θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας».

Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία την επιτυχή νέα διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που γίνεται με διαφάνεια από το Επιμελητήριο. Εν συνεχεία απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, επί τη βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης για το Sharing Economy. Ταυτόχρονα ζήτησε από την πολιτεία:

α) Την ορθολογική ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών.

β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.

γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. δ) Την ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σαιζόν ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις.
«Είναι μια χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επιπλέον των άλλων, θα δουλέψουμε για πρώτη φορά με διπλάσιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επανεμφανίζονται ζητήματα όσον αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων, που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση και που στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον δρομολογούνται τέτοιες σημαντικές αναδιατάξεις που εύλογα προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο τουρισμός και το 2015 ήταν ο τομέας καταλύτης για τη χώρα μας. Επιτεύχθηκαν όπως είπε οι στόχοι που είχαν τεθεί και όσον αφορά στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα που άγγιξαν τα 14,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το ΑΕΠ με μια επιπλέον μονάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη αύξηση του αριθμού απασχόλησης των μισθωτών εξαιτίας της σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 200 εκατ., σε σχέση με το 2014. Σε αυτό το σημείο παρατήρησε ότι οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. Ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

Στο χαιρετισμό του, ο προέδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος έγινε δεκτός πολύ θετικά από τους ξενοδόχους που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευσης του ΞΕΕ, είπε ότι όπως αποδείχτηκε το 2015, πίσω από την “ευημερία” των αριθμών και των δεικτών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος υπάρχει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που παραμένει δυσμενές και απειλητικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Για το 2016 σημείωσε ότι θα είναι χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό και υπογράμμισε ότι όσο παρατείνεται η απουσία έντονων αναπτυξιακών κατευθύνσεων και όσο παραμένουν εμπόδια στο επιχειρείν, όπως η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την παραοικονομία τόσο θα δυσχεραίνει η καθημερινότητα της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Κλείνοντας την παρουσίασή του είπε χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και οι ξενοδόχοι θα φροντίσουν ώστε οι επισκέπτες να φύγουν ευχαριστημένοι.
Εν συνεχεία παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ενώ έγινε και ο απολογισμός δράσεων του Ξ.Ε.Ε.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι πολλαπλές επιπτώσεις από την εξάπλωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τουρισμό, με ομιλητές το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker και το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) κ. Harald Wiedenhofer.

Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν και οι προτάσεις του ΞΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις