Διεθνή

Μεξικό: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 35% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους


Στο Μεξικό οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι 35% περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα από την κυβέρνηση, εκτίμησε χθες Πέμπτη το μεξικανικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INEGI).

«Το Μεξικό κατέγραψε 201.163 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το 2020, αριθμό υψηλότερο κατά 148.629 θανάτους από αυτούς που επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο Χούλιο Σανταέγια, ο πρόεδρος του ινστιτούτου, μέσω Twitter.

Η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, αν και με βάση τον δείκτη θνητότητας κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό (ή ανά 100.000 κατοίκους) κατατάσσεται 21η, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, που παίρνει υπόψη τους επίσημους απολογισμούς.

Σύμφωνα με το INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía, δημόσια αρχή που ιδρύθηκε το 1983 με προεδρικό διάταγμα), η COVID-19 μετατράπηκε στη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στο Μεξικό το 2020. Την πρώτη θέση κατέλαβαν μαζί οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Η διαφορά ανάμεσα στον επίσημο απολογισμό και την καταμέτρηση του INEGI έγκειται στο ότι οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν στοιχεία για τους θανάτους στα νοσοκομεία, ενώ το ινστιτούτο στατιστικής βασίζεται στα πιστοποιητικά θανάτων. Οι θάνατοι μπορεί να έχουν επέλθει εκτός των νοσοκομείων.

Τον Ιανουάριο, όταν έδωσε στη δημοσιότητα επίσης πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας για την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, το INEGI είχε εξηγήσει πως πολλοί ασθενείς δεν πέθαναν σε νοσοκομεία, αλλά στα σπίτια τους. Είχε προσθέσει ότι η πληθυσμιακή ομάδα που χτυπήθηκε περισσότερο το 2020 ήταν αυτή άνω των 65 ετών.

Το Μεξικό πλήττεται το τρέχον διάστημα από τρίτο κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που εξαπλώνεται κυρίως στους νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυτή την εβδομάδα, η εκστρατεία ανοσοποίησης επεκτάθηκε στους πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

Χθες Πέμπτη το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 381 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 19.223 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον συνολικό επίσημο απολογισμό της πανδημίας ως εδώ να φθάνει τους 239.997 νεκρούς επί συνόλου 2.810.097 μολύνσεων και τον δείκτη θνητότητας στο 2,1%. Ο τρέχων δείκτης επίπτωσης είναι 2.178,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πέραν του INEGI, και το ίδιο το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος. Την 30ή Ιουνίου, δημοσιοποίησε στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που άντλησε από τα ληξιαρχεία, κατά τα οποία οι θάνατοι υπολογίστηκε πως είναι κατά σχεδόν 60% (επακριβώς 58,5%) περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.