Εχοντας μπροστά του σχεδόν τριάμισυ χρόνια κυβερνητικής θητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Το επιβεβαιώνουν οι καθημερινές εξελίξεις και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με τεράστια διαφορά στην πρόθεση ψήφου και την κατακερματισμένη αντιπολίτευση να τρώει τις σάρκες της σε μιά συνεχή “εμφύλια” μάχη για τη δεύτερη θέση, ή για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Ομως, ενώ τίποτε δεν προμηνύει ανατροπές στο σημερινό status quo, το κοινωνικό “ηφαίστειο” παραμένει ενεργό. Και μπορεί να εκφραστεί στις ευρωεκλογές, με ψήφο αποδοκιμασίας, ή με μεγάλη αποχή δυνητικών ψηφοφόρων της ΝΔ. Δεν θα είναι μια καταστροφική έκρηξη, αλλά ένας προειδοποιητικός προσεισμός.
Οι αιτίες υπάρχουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συσσωρευόμενη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία βασικών κυβερνητικών επιλογών: Πάνω από 7 στους 10 ψηφοφόρους (72%) θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας και ανεπιτυχή την προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας (73%). Το 50% χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικές τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Τουλάχιστον ένας στους δύο διαφωνεί με τις επιλογές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ενώ στις ηλικίες κάτω των 30 ετών η αναλογία είναι 2 στους τρεις.
Ευρωπαϊκό επιστέγασμα
Εν πάση περιπτώσει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δεν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική αλλαγή, ούτε καν αποσταθεροποίηση. Μπορεί όμως να είναι καθοριστικό όσον αφορά την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν θα παραμείνει στις επάλξεις της εγχώριας πολιτικής ή θα προτιμήσει να ολοκληρώσει την πολιτική του διαδρομή σε μια θέση διεθνούς κύρους, όπως η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το σενάριο μετακίνησης του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό θώκο έχει διαψευσθεί πολλές φορές, αλλά οι πληροφορίες και οι φήμες επιμένουν ότι είναι βάσιμο. Κι ενώ τα κόμματα κατατρίβονται σε καθημερινές αντιπαραθέσεις με φόντο τις ευρωεκλογές, οι εξωπολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις ετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα”. Με Μητσοτάκη ή χωρίς.
Παρέμβαση και χειραγώγηση των εξελίξεων
Παλιά και νέα κέντρα οικονομικοπολιτικής ισχύος, ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων και παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου κινούνται για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στις επερχόμενες εξελίξεις. Επιδιώκουν πρωτίστως να διαδραματίσουν ρόλο στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον χώρο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και θα επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, φθάνοντας ως τις παρυφές της ΝΔ.
“Εργαλείο” παρέμβασης τα media, που προσελκύουν ευλόγως το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, νεοπαγών συγκροτημάτων και επίδοξων “βαρόνων” της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον αυτό “μεταφράζεται”τους τελευταίους μήνες σε εξαγορές καναλιών και ενημερωτικών ιστοσελίδων, ενώ συνεχίζονται ακόμη συζητήσεις για νέες ηχηρά deals.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απόκτηση εργαλείων παρέμβασης εντάσσεται κατά την άποψη αναλυτών και η εντυπωσιακή κίνηση εξαγοράς του τίτλου της “Ελευθεροτυπίας” από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο εφοπλιστής-καναλάρχης-μεγαλοεκδότης έδωσε μάχη για να αποκτήσει τον τίτλο, ανεβάζοντας το τίμημα σε 8,1 εκατ. ευρώ, περίπου στο περίπου στο εικοσαπλάσιο της τιμής εκκίνησης, προκειμένου να πλειοδοτήσει έναντι του έτερου διεκδικητή, που ήταν μία εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη.
Η μάχη δύο κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων για μία ιστορική εφημερίδα που εξέφραζε τον ευρύ χώρο μεταξύ κεντροαριστεράς και ριζοσπαστικής αριστερ;aς, αποτελεί μία ένδειξη ενδιαφέροντος για τις δρομολογούμενες εξελίξεις σ΄αυτόν τον χώρο που βρίσκεται σε φάση ανασύνθεσης. Η εξαγορά δεν γίνεται βέβαια με οικονομικά-επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς τα έντυπα media παραμένουν ζημιογόνος δραστηριότητα.
Η πολιτική στόχευση
Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες διατυπώνουν ερωτηματικά όσον αφορά τις προθέσεις Μαρινάκη, ο οποίος προσθέτει μια αριστερή εφημερίδα σε ένα “οπλοστάσιο” ημερήσιων και εβδομαδιαίων εντύπων, τηλεοπτικών καναλιών και δορυφορικών εκδοτικών συγκροτημάτων. Τα ίδια ερωτηματικά εγείρονται βέβαια και για τους σχεδιασμούς του Δ. Μελισσανίδη, που ήθελε αλλά απέτυχε να εξαγοράσει την “Ελευθεροτυπία”.
Η ουσία του ερωτήματος αφορά βέβαια τη νέα φυσιογνωμία και τον ρόλο της ιστορικής εφημερίδας, που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης στις διεργασίες ανασύνθεσης του κεντροαριστερού χώρου. Κατά πληροφορίες - που μένει να επιβεβαιωθούν όταν επανακυκλοφορήσει η εφημερίδα – ο Β. Μαρινάκης έχει βρει modus vivendi με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και η “Ελευθεροτυπία” δεν θα αλλάξει προφίλ: Θα παραμείνει κεντροαριστερή εφημερίδα, βάζοντας “νερό στο κρασί της” όσον αφορά τα θέματα δικαιωμάτων, ελευθεριών κλπ, που προσέλκυαν ακροαριστερό αναγνωστικό κοινό.
Αγνωστο παραμένει πάντως αν θα διαφοροποιηθεί η γενικότερη στάση του μιντιακού συγκροτήματος Μαρινάκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού βρίσκεται σε επαφή με τον άλλοτε εταίρο του και άσπονδο εχθρό-φίλο Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να κινηθούν συντονσιμένα για να έχουν “λόγο” στις πολιτικές εξελίξεις.
Και οι δύο μιντιάρχες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών την “επόμενη μέρα”, μετά την πιθανολογούμενη αποχώρηση Μητσοτάκη -όποτε γίνει.