Ενέργεια

Μετοχικές αλλαγές στην Intrakat – Οι νέοι μεγαλομέτοχοι και η επέκταση στις ΑΠΕ


Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Intrakat φέρνει η απορρόφηση της εταιρείας “Γαία Ανεμος ΑΕ”, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα επέκτασης του ομίλου Κόκκαλη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η απορρόφηση θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Οι μέτοχοι της “Γαία Ανεμος” θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με νεοεκδιδόμενες της Intrakat, αποκτώντας περίπου το 29,3% της εισηγμένης εταιρείας. Αντιστοίχως θα περιοριστούν τα ποσοστά του ομίλου Κόκκαλη και των αλλων τωρινών μετόχων της.

Η σχέση ανταλλαγής μετοχών προσδιορίστηκε βάσει της αποτίμησης των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών:
 • Η αξία της Intrakat υπολογίστηκε μεταξύ 48,7 και 64,3 εκατ. ευρώ (κεντρική 57,1 εκατ.).
•  Για την απορροφώμενη “Γαία Ανεμος” η αποτίμηση έβγαλε αξία 21-28,8 εκατ. ευρώ (κεντρική 24,7 εκατ.).

Νέοι μεγαλομέτοχοι της Intrakat θα είναι:

- Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημήτρης Θεοδωρίδης, ο οποίος μέσω της κυπριακής Strongwiew Holdings κατέχει 47,82% της “Γαία Ανεμος” και με την ανταλλαγή θα αποκτήσει 14% της Intrakat, στην οποία έχει ήδη συμμετοχή 0,5%.

- Οι επιχειρηματίες Λουκάς Λαζαράκης και Δημοσθένης Στασινόπουλος, που μέσω της κυπριακής Danech Estate κατέχουν 29,75% της “Γαία”. Με την ανταλλαγή θα αποκτήσουν 8,71% της Intrakat.

Θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του ο πρόεδρος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης, ο οποίος κατέχει τώρα 8,28% της εισηγμένης, ενώ συμμετέχει με 5,88% και στην “Γαία Ανεμος”. Ανταλλάσσοντας τις μετοχές της απορροφώμενης εταιρείας,  θα πάρει επιπλέον 1,72% της Intrakat,  ανεβάζοντας το ποσοστό του σε 10%.

Επενδύσεις 300 εκατ. στην 5ετία

Οσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι του deal επισημαίνεται ότι  η “Γαία Ανεμος” συμμετέχει ως βασικός μέτοχος σε εταιρείες που έχουν λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας AΠΕ συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.

Το στρατηγικό πλάνο αξιοποίησης αυτών των αδειών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία. Σε πρώτη φάση, σε ορίζοντα 5ετίας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 300 εκατ. σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ.

Ο όμιλος Intrakt θα επιδιώκει περαιτέρω διεύρυνση των εργασιών του σε αυτόν τον τομέα μέσω στρατηγικών συνεργασιών και με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα