Οι υπολογιστές «θυμούνται», δε ξεχνούν ποτέ, ενώ ειναι επίσης πολύ καλοί στην συλλογιστική πιθανοτήτων (probabilistic reasoning) και διαπρέπουν στη μετάφραση προτύπων (patterns), σε δεδομένα, τα οποίο το ανθρώπινο μυαλό δε μπορεί να διακρίνει και να επεξεργαστεί. Έτσι, οι δυνατότητες των υπολογιστών, τους χρήζουν εξαιρετικά ικανούς στη λήψη αποφάσεων, παρέχοντάς παράλληλα στον άνθρωπο ένα είδος «υπολογιστικής νοημοσύνης» που τον προστατεύει. Ο συνδυασμός αυτών των δυνατοτήτων ενός υπολογιστή πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε σχεδόν οποιοδήποτε τομέα.
Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έχουν σήμερα τη δυνατότητα να βοηθήσουν την κοινωνία να ξεπεράσει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Από την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση της εκπαίδευσης έως την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και την εξάλειψη των ασθενειών, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται σήμερα σημαντικές λύσεις και η Microsoft δεσμεύεται να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες, ώστε να καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κλάδος υγείας
Ένα παράδειγμα, που αποδεικνύει πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στις προκλήσεις του σήμερα, στον κλάδο της υγείας, είναι το "InnerEye". Ένα σύστημα AI για το οποίο ερευνητές της Microsoft, με έδρα την Βρετανία, συνεργάστηκαν με ογκολόγους, με σκοπό να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου. Το InnerEye χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει μία αξονική (CT) ή / και μαγνητική (MRI) τομογραφία, επιτρέποντας στους ογκολόγους να κοιτάξουν μέσα στο σώμα του ασθενή σε τρεις διαστάσεις και να μελετήσουν ανωμαλίες, όπως είναι και οι όγκοι. Συγκεκριμένα για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες, οι προαναφερόμενες εξετάσεις βοηθούν τους ακτινολόγους να απομονώσουν το προσβεβλημένο κύτταρο από τους υγιείς ιστούς, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με το καθαρό περιβάλλον κυττάρων και οργάνων.
Στις μέρες μας, αυτή η διαδικασία γίνεται χειροκίνητα και συνεχίζει να είναι επιρρεπής σε σφάλματα, ενώ απαιτεί από τον ακτινολόγο να σχεδιάσει εκατοντάδες περιγράμματα με το χέρι - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Το InnerEye σχεδιάστηκε για να επιτελέσει το ίδιο έργο σε ένα κλάσμα αυτού του χρόνου, παρέχοντας στους γιατρούς πλήρη και ακριβή έλεγχο του τελικού διαχωρισμού των κυττάρων.
Για να δημιουργήσουν το σύστημα InnerEye, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες πρωτογενείς αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Οι εξετάσεις τροφοδοτήθηκαν σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έμαθε να αναγνωρίζει όγκους και υγιή κύτταρα με πρωτοφανή ακρίβεια. Στη συνέχεια ο ογκολόγος τελειοποιεί τον σχεδιασμό των περιγραμμάτων, ενώ παράλληλα διατηρεί πάντα τον έλεγχο. Στο μέλλον, το InnerEye μπορεί να χρησιμεύσει τόσο στη μέτρηση και την παρακολούθηση των μεταβολών του όγκου μέσα στο χρόνο, αλλά και στην αξιολόγηση του βαθμού που μια θεραπεία λειτουργεί.
Βιώσιμο περιβάλλον
Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ένα γεγονός που γεννάει το εξής ερώτημα: Πώς διπλασιάζει κανείς τη σοδειά, ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτή την ανάγκη; Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την αύξηση παραγωγής τροφίμων και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Το έργο "FarmBeats" χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία καθώς και τη δύναμη του cloud και του machine learning, με σκοπό να καταστήσει δυνατή τη συλλογή δεδομένων με χαμηλό κόστος. Η πρωτοβουλία αυτή παρέχει στους αγρότες, πληροφορίες, τις οποίες μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν με σκοπό να βελτιώσουν τη γεωργική απόδοση, να μειώσουν τα κόστη καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας.
Αγοράζοντας ένα space router, ο κάθε αγρότης συνδέει απευθείας τη φάρμα του με εκατοντάδες φάρμες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει το router με περισσότερες συσκευές και να λαμβάνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, είκοσι-τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Από το στιγμή που ο αγρότης λάβει τα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν στα χαρακτηριστικά του χώματος, είτε στα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, μπορεί να τα αναλύσει και να προβλέψει την επόμενη ημέρα, γρήγορα και φθηνά. Και ενώ οι περισσότερες φάρμες δε διαθέτουν ρεύμα ή Internet, το έργο “FarmBeats” αναπτύσσει μοναδικές λύσεις, προμηθεύοντας τους αγρότες με φθηνούς σένσορες, drones και αλγορίθμους γύρω από το machine learning και οδηγεί ένα νέο τρόπο γεωργίας, βασισμένο στη συλλογή πληροφοριών.