Δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών που επιβλήθηκαν σε εισαγόμενα προϊόντα. Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι "ο Πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο", το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να επιβάλλει φόρους και δασμούς.
Οι πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα και το Κολοράντο, υποστηρίζουν ότι οι δασμοί, που περιλαμβάνουν έναν γενικό δασμό 10% και υψηλότερους δασμούς σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, έχουν προκαλέσει οικονομική αναστάτωση και αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει φόρους κατά βούληση, αλλά αυτό ακριβώς κάνει με αυτούς τους δασμούς».
Η κυβέρνηση Τραμπ υπερασπίζεται τους δασμούς, επικαλούμενη τον Νόμο περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA), ισχυριζόμενη ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση εθνικών εκτάκτων αναγκών, όπως τα εμπορικά ελλείμματα και η διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η χρήση του IEEPA για την επιβολή δασμών είναι παράνομη και ότι τέτοιες ενέργειες απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο.
Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει τους δασμούς παράνομους και να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία στις Πολιτείες και τους κατοίκους τους.
Η Καλιφόρνια, η οποία υπέβαλε ξεχωριστή αγωγή, προειδοποιεί ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στο κράτος δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα.
Η νομική αυτή πρόκληση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και ορισμένων πολιτειών, με επίκεντρο την εξουσία του Προέδρου να επιβάλλει οικονομικά μέτρα χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου.
Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και την ισορροπία εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.