Όταν οι κόρες της Μαλία και Σάσα μαλώνουν, η Μισέλ Ομπάμα ακολουθεί έναν απλό κανόνα: δεν επεμβαίνει. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αποκάλυψε στο επεισόδιο της 30ής Απριλίου του podcast της “IMO”, το οποίο παρουσιάζει μαζί με τον αδελφό της, Κρεγκ Ρόμπινσον, ότι προτιμά έναν σκόπιμα μη παρεμβατικό τρόπο γονεϊκότητας.
Ο στόχος; Να μάθουν τα παιδιά της να λύνουν μόνα τους τις διαφωνίες τους.
«Δεν ήμουν διαμεσολαβήτρια ανάμεσά τους. Έλεγα, ‘Σας αγαπώ και τις δύο, αλλά αν δεν ξέρω ποια έχει άδικο, μη με μπλέκετε’», εξήγησε η Ομπάμα.
Και όταν όντως χρειαζόταν να επέμβει; Τότε και οι δύο έμπλεκαν.
«Δεν θέλω να διαλέγω πλευρά. Δεν είμαι σίγουρη ποια λέει την αλήθεια. Άρα αν αναγκαστώ να αναμειχθώ… το παιχνίδι τελείωσε. Πόρτες κλειστές, υπολογιστές σβηστοί, όλα σταματούν».
Με άλλα λόγια, η επέμβαση της μαμάς δεν συμφέρει κανέναν. Και κάπως έτσι, οι Μαλία και Σάσα έμαθαν να τα βρίσκουν μόνες τους.
«Τελικά έβρισκαν λύση, γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το παιχνίδι», λέει η Ομπάμα.
Η τέχνη της επίλυσης συγκρούσεων αρχίζει από το σπίτι
Οι δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων είναι καθοριστικές για τη ζωή ενηλίκων και ακόμα περισσότερο στον επαγγελματικό στίβο, σύμφωνα με το Harvard Business Review. Και όπως εξηγεί το Child Mind Institute, παιδιά που τις καλλιεργούν νωρίς γίνονται ενήλικες με καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση και ικανότητα διαπροσωπικής επικοινωνίας.
Αν θέλετε λοιπόν να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, η ψυχολόγος του Στάνφορντ, Καρολίνα Φλεκ, προτείνει πέντε βασικά βήματα:
- Συζητήστε με ηρεμία μετά τον καβγά και επικυρώστε τα συναισθήματά τους.
- Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να οδηγήσουν τη συζήτηση.
- Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση και διατηρήστε ήρεμο τόνο.
- Αν κάνατε κάποιο λάθος (π.χ. φωνάξατε), αναλάβετε την ευθύνη.
- Τέλος, μοιραστείτε τη δική σας οπτική.
Η Φλεκ προτείνει αυτές οι συζητήσεις να γίνονται όταν όλοι έχουν ηρεμήσει – και κατά προτίμηση, σε ένα άνετο περιβάλλον, όπως μια «φωλιά» με κουβέρτες ή ένα ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο.
Οι γονείς διδάσκουν… δια του πάραδείγματος
Η Ομπάμα τονίζει και κάτι ακόμα: τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Αν το σπίτι είναι γεμάτο καβγάδες και λογομαχίες, μην περιμένετε τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τις συγκρούσεις τους.
«Οι γονείς πρέπει να κοιτάξουν τι θεμέλια βάζουν», λέει.
«Τα παιδιά δεν μαλώνουν τυχαία όλη την ώρα. Η ερώτηση είναι: τι ατμόσφαιρα δημιουργείτε στο σπίτι;».