Πολιτική

Μιχαηλίδου: Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν συνδέονται με τον αποκλεισμό δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων


Ο ισχυρισμός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θεσπίστηκαν πέρσι τον Ιανουάριο του 2022, συνδέονται με τον αποκλεισμό δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία, ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η υφυπουργός διευκρίνισε πως «η επιδοματική πολιτική αφορά την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες βιοπορισμού και χρειάζονται την κρατική στήριξη» και ο συνδυασμός εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων είναι επιβεβλημένος.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μηνιαίες πληρωμές του ΟΠΕΚΑ, πράγματι ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2022 είναι μειωμένος από εκείνους που το έλαβαν το 2021. Όμως, μείωση δικαιούχων είχαμε και το 2021 από εκείνους που το ελάμβαναν το 2020, πριν δηλαδή θεσπιστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Αντιθέτως, οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, που για να δοθούν επίσης λαμβάνονται υπ΄όψιν τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ετήσια σταθερή μεσοσταθμική αύξηση των δικαιούχων τόσο το 2020-2021 όσο και το 2021-2022. Μάλιστα στην περίπτωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων ο αριθμός των δικαιούχων το 2022 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Η υφυπουργός απέρριψε την πρόταση του βουλευτή η απονομή των επιδομάτων να μην γίνεται με βάση τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια του αιτούντος αλλά από εισήγηση κοινωνικών λειτουργών λέγοντας αυτός ο τρόπος δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου και αντικειμενικότητας.

Υπογράμμισε πως η μείωση των επιδοματούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και αυτό καταγράφεται στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στη μείωση της ανεργίας, στις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στις αυξήσεις των συντάξεων αλλά και στις επιταχύνσεις που έχουν σημειωθεί στις εκδόσεις των συντάξεων, όπου κάποιοι από αυτούς έγιναν συνταξιούχοι και όχι επιδοματούχοι.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης υποστήριξε πως είναι αδιανόητο το υπουργείο να μην γνωρίζει πόσοι αιτούντες έχασαν το επίδομα που ελάμβανε λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο ακίνητο που είχαν. Παρατήρησε πως σήμερα υπάρχει ακραία φτωχοποίηση και είναι λογικό να αυξάνονται οι δικαιούχοι. Το θέμα, είπε, είναι «πόσοι από τους ανθρώπους που πεινάνε βρέθηκαν χωρίς κανένα πλαίσιο στήριξης, χωρίς το κοινωνικό επίδομα, χωρίς κοινωνικά επιδόματα, χωρίς κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδόματα παιδιών κτλ, επειδή έχουν ένα διαμέρισμα πρώτη κατοικία που βρέθηκε να διπλασιάζεται η αξία του με βάση την αύξηση των αντικειμενικών, που εσείς επιλέξατε να κάνετε». Πρότεινε να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί που θα εξετάζουν και θα εκτιμούν τις πραγματικές ανάγκες όσων ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και τώρα λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών βγαίνουν εκτός του συστήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα