Χρηστικά

Μόνιμη η Επιτροπή για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων


Στην τριετία που λειτουργεί, περαίωσε με έκπτωση 5.000 υποθέσεις και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα ποσά άνω των 900 εκατ. ευρώ

Τη μονιμοποίηση της Επιτροπής των δικαστών, η οποία περαιώνει τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με «κούρεμα» προστίμων έως και 75%, εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους, σε σημείο που υπερφορτώνεται η νέα υπηρεσία και χορηγούνται διαρκώς παρατάσεις στη λειτουργία της για να προλάβουν την εκδίκαση των υποθέσεων, στελέχη του ΥΠΕΘΟΟ δεν αποκλείουν τη μονιμοποίηση των δύο «δικαστηρίων».

Το φθινόπωρο του 2020, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με έδρα την Αθήνα και παράρτημα αυτής, στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί με τριμελείς συνθέσεις.

Στόχος ήταν να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από τις δεκάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν για πολλά χρόνια.

Αρχικά, επρόκειτο να λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2021, αλλά μετά ξεκίνησαν οι παρατάσεις της «ζωής» της, καθώς προσέλκυσε χιλιάδες ενδιαφερόμενους φορολογούμενους να κλείσουν οριστικά τις φορολογικές τους υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η θητεία της επιτροπής κλείνει ήδη μια τριετία, ενώ με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και Αθανάσιου Πετραλιά, δίνεται νέα παράταση στις προθεσμίες επίλυσης φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες τελούν σε εκκρεμότητα στα αρμόδια δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η νέα παράταση αφορά α) στην προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και β) την προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης, από τις 29 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιτροπή να μονιμοποιηθεί, ώστε να  αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια καθώς φαίνεται πως αποδίδει.

Ειδικότερα, στην τριετία οι υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών υπερέβησαν τις 5.000, με αντίστοιχα καταλογισθέντα ποσά άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Η σύνθεση της Επιτροπής

Έργο της Επιτροπής είναι η προσφυγή σε αυτή των φορολογουμένων που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι παραιτούνται από τη συνέχιση της υπόθεσης στα δικαστήρια και θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της κρίσης των μελών της.

Πρόεδρος εκάστου Τμήματος της Επιτροπής, είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Πρόεδρου Εφετών. Μέλη εκάστου Τμήματος είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη και ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου εφοριακοί υπάλληλοι. Δηλαδή, για την τύχη των φορολογικών υποθέσεων αποφασίζουν μόνο οι δικαστές.

Το ποσό των φόρων, που θα καταλογίσει το συγκεκριμένο «Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο», μπορεί να πληρωθεί σε έως 24 δόσεις ενώ παρέχονται και εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 35% έως και 75%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει.

Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr. Ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση ηλεκτρονικά για την καταχώρηση της αίτησής του και δύναται να παρακολουθεί την πορεία της στον ως άνω ιστότοπο. Οι Γραμματείς της Επιτροπής, αμελλητί, ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Δικαστήριο περί της υποβολής της αίτησης εξώδικης επίλυσης της διαφοράς.

Τι μπορεί να αμφισβητήσει ο φορολογούμενος

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα, με το οποίο ζητείται:

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,
  • Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ,
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων. 

Πόσο μειώνονται τα πρόστιμα

doseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα