Χρηστικά

Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων από την Εφορία!


200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς θα πραγματοποιήσει φέτος η ΑΑΔΕ όπως αποκαλύπτει η έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή

Χιλιάδες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και ακινήτων, αλλά και 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς θα πραγματοποιήσουν το 2021 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό αποκαλύπτει ο Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων για το 2021 της ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται στην έκθεση Απολογισμού, που υπέβαλε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.

Οι φορολογικοί έλεγχοι που προγραμματίστηκαν για φέτος καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση φυσικά στους κλάδους που φοροδιαφεύγουν καθ΄ έξιν και θα πρέπει να βεβαιωθούν πρόστιμα ύψους, τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.

Οι έλεγχοι θα γίνουν παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβάλει, καθώς όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα ο κ. Πιτσιλής, έχουν γίνει οι κατάλληλες προσαρμογές, στο ανθρώπινο δυναμικό, στα ηλεκτρονικά συστήματα και συνολικά στο ελεγκτικό έργο.

Η ΑΑΔΕ διαμηνύει στο προσωπικό της, ότι ο στόχος για φέτος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 49,68 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Επίσης αναφέρει, ότι από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ, προφανώς με αναγκαστικά μέτρα, όπως οι κατασχέσεις καταθέσεων.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ φέτος θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθοι φορολογικοί έλεγχοι:

 1. Ολοκλήρωση τουλάχιστον 23.000 φορολογικών ελέγχων από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες. 
 2. Βεβαίωση φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ από ελέγχους και διασταυρώσεις που θα διενεργηθούν εντός του έτους 2021. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα αυτοτελή φορολογικά πρόστιμα. 
 3. Διενέργεια από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) ερευνών σε τουλάχιστον 800 υποθέσεις. 
 4. Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. 
 5. Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. 
 6. Διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. 
 7. Διενέργεια τουλάχιστον 44.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και 22.000 ελέγχων δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχων (Κ.Ο.Ε.). 
 8. Διενέργεια 12.400 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ. 
 9. Διενέργεια τουλάχιστον 9.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. 
 10. Αναβάθμιση κριτηρίων του τελωνειακού Risk Analysis
 11. Έλεγχος - αξιολόγηση της λειτουργικότητας του συστήματος και διαδικασιών εντοπισμού νοθευμένων αλκοολούχων (LOTIFY) και καταγραφή απαιτήσεων για την Α.Α.Δ.Ε.. 
 12. Διενέργεια 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων 
 13. Εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον 24.000 δειγμάτων αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη, τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα, νερών (εκτός αυτών του προγράμματος ΕΣΠΑ), ενεργειακών προϊόντων, πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και περιβαλλοντικών δειγμάτων, με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους προς την ισχύουσα νομοθεσία. 
 14. Ολοκλήρωση της επέκτασης των λειτουργιών του Ο.Π.Σ. ELENXIS στις παρακάτω φορολογίες: 

α. Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας 
β. Ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων 
γ. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 
δ. Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 
ε. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα