Χρηστικά

Μπαράζ πλειστηριασμών το επόμενο εξάμηνο - Στο σφυρί ακίνητα αξίας πάνω από 1 δισ.ευρώ


10.675 πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024 – Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά κατοικίες

Μπαράζ πλειστηριασμών έχει προγραμματιστεί για το επόμενο εξάμηνο, με ακίνητα αξίας πάνω από 1 δισ.ευρώ να βγαίνουν στο σφυρί. Η πλειοψηφία των πλειστηριασμών αφορά κατοικίες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους «εδρεύουν» στην Αττική.
   
Από τις αρχές του 2022 και μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 127.000 πλειστηριασμοί σε διαφορετικούς γύρους (περίπου 90,000 ακίνητα), αξίας 14,8 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους πλειστηριασμούς μόνο στο 14,9% υπήρχε πλειοδότης (άρα νέος ιδιοκτήτης), ενώ στο 44% των πλειστηριασμών δεν συμμετείχε κανείς στη διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλατφόρμα το iauction.gr,

Αναφορικά με τους επερχόμενους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με επίσημες έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το iauction.gr, που συγκεντρώνει όλα τα ιστορικά δεδομένα των πλειστηριασμών, αλλά και παρακολουθεί καθημερινά τα τελευταία νέα δεδομένα για τους επερχόμενους πλειστηριασμούς, έχουν ήδη ανακοινωθεί 10.675 πλειστηριασμοί μόλις το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2024, συνολικής αξίας  πρώτης τιμής άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο χάρτης των πλειστηριασμών – Το 35% στο νομό Αττικής

Το 35% των επερχόμενων πλειστηριασμών (3,660 ακίνητα, 216εκ ευρώ) αφορούν ακίνητα στο Νομό Αττικής, ενώ το 14% αφορούν πλειστηριασμούς στην Κεντρική Μακεδονία (1.569 ακίνητα). Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη έπονται σε αριθμό ακινήτων προς πλειστηριασμό.

Από τα ακίνητα στο Νομό Αττικής, τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό πλειστηριασμών έχει το κέντρο της Αθήνας (Δήμος Αθηναίων) με 3.660 ακίνητα. Το 17,3% των ακινήτων εντοπίζεται στον Δήμο Αθηναίων ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Δήμος Πειραιά όπου συγκεντρώνεται το 8,9% του συνόλου των ακινήτων του Νομού Αττικής. Στο ακόλουθο διάγραμμα φαίνονται οι top 10 περιοχές εντός Νομού Αττικής με τους περισσότερους πλειστηριασμούς για το επόμενο εξάμηνο.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατανομή των ακινήτων για πλειστηριασμό βάσει του τύπου τους. Σύμφωνα με την κατανομή αυτή, το 43,9% των ακινήτων αφορούν κατοικίες, ενώ το 13,7% αφορά οικόπεδα με κτίσμα. Επιπλέον, όσον αφορά το έτος κατασκευής, η ανάλυση δεδομένων του iauction.gr αποκαλύπτει ότι 1 στις 4 κατοικίες ανήκουν σε κατασκευές που χρονολογούνται στη δεκαετία 2000-2009. Αυτή η δεκαετία αντιστοιχεί στην περίοδο όπου χορηγήθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή ως προς τον όροφο που βρίσκονται τα περισσότερα από τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, το 31,96% βρίσκεται στον 1ο όροφο ενώ το 17,22% στο ισόγειο. Όσον αφορά, τους υψηλότερους ορόφους, εμφανίζονται τα μικρότερα ποσοστά. Όπως καταγράφεται η τιμή μέσης αξίας (τιμή εκκίνησης) ακινήτου είναι περίπου 105.180 ευρώ και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 1,060,947,973 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα