Με Άποψη

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα μηνύματα από το συνέδριο


 Ηταν ένα συνέδριο εσωτερικών συγκρούσεων για θέματα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα συγκερασμού απόψεων – η πλειοψηφία επιλέγει “Α” ή “Β”. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος από αυτή τη διαδικασία, αν και η αντιπαράθεση για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής αφήνει ανοιχτές ρωγμές.

Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις απλώς επιβεβαίωσαν ότι  παραμένει “ζωντανό” κόμμα που εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις συνθήκες της εποχής και παράγει πολιτική.

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που ήθελε να περάσει στην κοινωνία, λίγο πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος  - η οποία μπορεί να μην είναι καθόλου μακρά. Το συνέδεσε με ένα σχέδιο 5+1 σημείων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και τη στήριξη των πολιτών, διαμηνύοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έχει προτάσεις, μπορεί να κυβερνήσει”.

Ο Αλέξης Τσίπρας  το συνόψισε σε τρεις φράσεις: “Υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε πολιτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, υπάρχει ελπίδα για καλύτερο αύριο με φιλολαϊκή αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας”.

Το μήνυμα αυτό θα προσπαθήσει να περάσει τώρα στους πολίτες-ψηφοφόρους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να καρπωθεί μεγάλο μέρος της φθοράς που υφίσταται η ΝΔ, καθώς η κοινωνική δυσφορία για την ακρίβεια προκαλεί διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα.

Οσον αφορά τις διαφωνίες που αποτυπώθηκαν στο συνέδριο – και στις οποίες έδωσαν έμφαση τα φιλοκυβερνητικα ΜΜΕ – πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αφορούσαν θέματα πολιτικής γραμμής και στρατηγικής, αλλά μόνον τον τρόπο ανάδειξης της κομματικής ηγεσίας.

Εν πάση περιπτώσει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ότι τα ζωντανά δημοκρατικά κόμματα δεν είναι “λόχοι” που στοιχίζονται κατά τις εντολές του αρχηγού και της όποιας ηγεσίας. Οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφωνίες, ακόμα και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αποτελούν συστατικά στοιχεία της λειτουργίας τους.

Χ. Ν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα